Religie

Astazi, Biserica noastra il praznuieste pe Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ale carui moaste se afla de peste sase sute de ani în tara noastra, s-a nascut în orasul Trapezunt, în jurul anului 1300, din parinti binecredinciosi si foarte iubitori de Hristos. Fiind negustor de marfuri, ca si tatal sau, evlaviosul Ioan a plecat cu corabia din orasul natal spre Cetatea Alba de la gurile Nistrului, aflata pe atunci în stapânirea tatarilor închinatori de idoli. Pe Marea Neagra a avut mai multe discutii de credinta cu un negustor venetian, anume Reiz. Dar, vazându-se biruit în cuvinte de fericitul Ioan, care marturisea si apara cu zel dreapta credinta ortodoxa, venetianul a hotarât sa se razbune asupra lui.
Sosind în Cetatea Alba, Reiz l-a pârât pe Ioan la mai-marele cetatii, cum ca ar dori sa se lepede de credinta ortodoxa si sa se închine soarelui si idolilor pagânesti. Dar Ioan, marturisind pe Hristos cu mare tarie si curaj, a fost dat la grele chinuri si batai pentru a se lepada de adevaratul Dumnezeu. Apoi, vazându-l statornic în dreapta credinta si gata sa-si dea viata pentru Sfânta Evanghelie, a fost si mai mult batut si târât pe ulitele Cetatii Albe, legat de coada unui cal neînvatat, pâna când un iudeu fanatic i-a taiat capul cu sabia, fiind în vârsta de numai 30 de ani. Noaptea, vazându-se cor de îngeri si faclii aprinse în jurul trupului sau, sfintele lui moaste au fost luate cu cinste si asezate în biserica ortodoxa din Cetatea Alba.
Dupa 70 de ani, moastele sale au fost aduse în biserica „Mirautilor” din Suceava, apoi, in 1589, au fost stramutate în noua catedrala, unde se afla pâna astazi.