Monden

Croitorul care tine la oameni

„Croitorul de branduri“ care tine la oameniBeatrice Daniş, General Manager al agenţiei de strategie şi design de brand BrandTailors, este conştientă că angajaţii sunt sufletul unei agenţii.În loc să facă disponibilizări a preferat să mărească salariile, chiar cu riscul scăderii profitului agenţiei. Dar ştie că fără oameni, agenţia nu ar mai funcţiona.

Ca şi brandurile pe care le modeleză împreună cu cei 16 oameni pe care îi conduce, Beatrice este şi ea un brand. Ca orice marcă, este rezultatul muncii mai multor oameni. „Sunt creaţia unor oameni care m-au ajutat şi care mi-au fost mentori de-a lungul anilor”, povesteşte ea. Oameni precum Dorian Pascuci (ADDV), Bogdan Enoiu (McCann) ori Sorin Alexandrescu, fostul General Manager al Cadbury. Mai mult decât atât, Beatrice are multă pasiune şi recunoaşte cu sinceritate că nu este o sfântă. „Sunt oameni care mă apreciază profesional, dar mă urăsc ca om pentru că sunt foarte impulsivă şi mă enervez repede. Ajung uşor la extreme. Pe de altă parte, încerc să ţin un echilibru”, explică ea.

Primul său job a fost în publicitate, în creaţie, dar la puţin timp a decis să treacă în departamentul de Client Service (care ţine legătura între agenţie şi client). De-a lungul anilor, a trecut prin mai multe firme locale şi multinaţionale: BBDO, Lowe şi Tempo. În 2002 a decis că vrea să treacă în „liga mare” a agenţiilor de publicitate, iar alternativele erau Leo Burnett sau McCann Erickson.Neştiind pe care să o aleagă, Daniş şi-a făcut o listă cu argumente pro şi contra. „Ştiu că la Leo aveam patru argumente pro, iar la McCann erau cinci. Cel de-al cincilea argument diferenţiator era faptul că aveau un Client Service Director expat”, mărturiseşte Daniş. Acelaşi volum de proiecte, bani mai puţiniAjunsă la McCann, ea a evoluat de la account executive la account director. Cel mai important proiect pe care l-a gestionat a fost lansarea brandului de ciocolată „Kandia”, pe care agenţia l-a pus pe picioare în nici trei luni. „În seara lansării Kandia, când au început să ruleze spoturile mi-au dat lacrimile de emoţie”, îşi aminteşte ea.Proiectul Kandia a făcut-o să realizeze că serviciile de branding sunt tot mai căutate, motiv pentru care i-a propus lui Bogdan Enoiu, director general al grupului McCann Erickson, să înfiinţeze un departament care să ofere aceste servicii. Însă Enoiu i-a sugerat să-şi lanseze o firmă.

Aşa a apărut agenţia de strategie şi design de brand, BrandTailors. În 2004, când firma a fost lansată, în România erau puţini jucători în branding. Principalii concurenţi ai agenţiilor de branding erau firmele de publicitate. Potrivit estimărilor lui Beatrice Daniş, la vremea respectivă, agenţiile full-service deţineau 90% din industria de branding, însă, în prezent, cota lor a scăzut la 50%. Criza nu a trecut cu vederea nici această industrie. Beatrice Daniş recunoaşte că au acelaşi volum de proiecte ca şi anul trecut, numai că rata profitabilităţii a scăzut. Şi totuşi strategia ei în ceea ce priveşte conducerea agenţiei a fost să mărească bugetul de salarii cu 30%. „Business-ul de servicii este despre oameni. Livrez o prezentare care pleacă de la o idee. Ideea aia vine de la un om, iar dacă el nu are liniştea necesară să se poată gândi la proiect, nu o să vină cu un produs bun. Nu vreau să fac business din disperare, ci din plăcere”, declară Daniş.

Nu vreau să fac business din disperare, ci din plăcere.Carte de vizită Beatrice Daniş a intrat în publicitate în 1995, pe când era în anul întâi la facultate. Primul ei job a fost copywriter la agenţia Scala JWT. La mai puţin de un an, ea a devenit project manager în cadrul fundaţiei DaKino.În 1998 a fost account executive şi mai apoi account manager la Lowe / GGK pentru doi ani. În 2000 a lucrat timp de nouă luni la Tempo Advertising. În perioada 2000 – 2002 a fost Business Development Director la Phenomedia Romania – Bucharest, iar mai apoi a trecut la McCann Erickson, unde a muncit alţi doi ani.