Economie

De luna viitoare, seceta ne scumpeste painea cu 25%

Painea se va scumpi cu pana la 25% de luna viitoare, principala cauza fiind productia mica de grau, in urma secetei, avertizeaza reprezentantii sindicatelor din agricultura. Presedintele Agrostar, Stefan Nicolae, ne-a declarat ca seceta din primavara si mai ales variatiile de temperatura au fost foarte daunatoare pentru fructe si unele legume de sezon. „Asa se explica invazia de cirese si caise din import de pe piata, mult mai scumpe decat cele autohtone”, spune Nicolae. Comerciantii au profitat de pe urma secetei, majorand nejustificat pretul unor legume de import, precum rosiile.

Vestile proaste nu se opresc aici. De la 1 iulie si energia electrica se va scumpi cu cateva procente, care nu au fost inca „batute in cuie” de autoritati. Ieri s-a majorat si pretul biletelor de tren, cu aproape 8%.

Prima zi de vara deschide seria scumpirilor pentru populatie. Dupa majorarea cu 7,67% a pretului biletelor de tren, urmeaza påinea si curentul electric. Påinea se va scumpi cu påna la 25% de luna viitoare, avertizeaza reprezentantii federatiilor si sindicatelor din agricultura. Cresterea tarifelor la electricitate nu a fost inca batuta in cuie, dar, in mod cert, o majorare va avea loc de la 1 iulie, spun oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Se anunta o vara „fierbinte” pentru romani, cu scumpiri in lant. Pretul painii va urca cu pana la 25% luna viitoare, principala cauza fiind productia mica de grau, alaturi de scumpirea energiei, au avertizat ieri reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din România (FNPAR). Cresterea a fost confirmata si de Federatia Sindicala Agrostar. Seceta a afectat viitoarea recolta, iar specialistii au deja o estimare a productiei de anul acesta, care nu va depasi 2,8 milioane tone de grau. „Cum necesarul de 3,5-4 milioane de tone nu va putea fi acoperit, vom apela la importuri”, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Agrostar.
El spune ca autoritatile nu vor contracara in nici un fel situatia cauzata de scumpirea painii. „E prea tarziu. Singura solutie ar fi fost ca statul sa stabileasca din toamna anului trecut un pret minim garantat pentru cantitatea de grau necesara painii”, spune Nicolae. Cu alte cuvinte, autoritatile ar fi trebuit sa asigure un pret mai mic pentru aproximativ 1,8 milioane tone de grau, cat consuma romanii anual.

Seceta si specula ne scumpesc bucatele

Daca suprafetele cultivate cu grau sunt afectate, cele de porumb si floarea-soarelui si-au revenit in ultimele zile. Pentru fructele de sezon si legume este insa prea tarziu. „Seceta din primavara si mai ales variatiile de temperatura au fost daunatoare pentru fructe. Asa se explica invazia de cirese si caise din import de pe piata, mult mai scumpe decat cele autohtone”, spune presedintele Agrostar. Preturile „umflate” la fructe sunt explicate si prin adaosurile mari, care scumpesc produsele simtitor. „Pretul cireselor de import a atins maxime ingrijoratoare in aceasta primavara. Kilogramul de fructe a intrat in tara cu 2 euro, iar la taraba s-a vandut chiar si cu 9 euro”, spune Stefan Nicolae. Scumpiri nejustificate au fost si in cazul rosiilor, dupa acelasi mecanism.

ANRE: Scumpirea electricitatii, fara plafon

De la 1 iulie, populatia va plati mai mult si pentru electricitate. „Procentul de majorare il vom stabili in jurul datei de 15 iunie, dupa evaluarea situatiei la zi. Trebuie mai intai sa vedem care a fost cresterea pretului la combustibilii primari. De asemenea, vom tine cont si de situatia hidrologica, dar si de disponibilul de putere in sistem”, ne-a declarat Nicolae Opris, vicepresedinte al ANRE. Ultima estimare a autoritatilor indica o posibila majorare cu 2% a tarifelor la curentul electric. „Nu avem un plafon, iar procentul de crestere ar putea fi mai mic sau mai mare de 2%”, a adaugat Opris. In privinta gazelor, singura crestere este cea convenita cu reprezentantii Comisiei Europene. Potrivit calendarului de aliniere a preturilor, pana la sfarsitul anului 2008, gazul din productia interna va ajunge la nivelul celui de import, explica oficiali ai ANRE. In acest moment, mia de metri cubi de gaz autohton costa aproximativ 180 de dolari, fata de 275 de dolari, cel din import.

Måncare scumpa, dar asezonata cu vin bun

Dupa toate aceste scumpiri, romanii vor avea parte si de vesti bune. Seceta nu a afectat culturile de vita de vie, pentru ca multe dintre ferme sunt dotate cu sisteme de irigatii, ne-a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). „Sudul tarii a fost cel mai afectat de seceta, insa acolo nu prea avem culturi de vita”, explica Gheorghe. Directorul PNVV spune ca producatorii romani nu se simt catusi de putin amenintati de importurile de vin din tarile UE. „Deocamdata, producatorii din alte tari tatoneaza piata romaneasca. Insa consumatorii romani sunt traditionalisti in obiceiurile de consum si prefera soiurile autohtone”, explica Gheorghe. Cel putin anul acesta, consumatorii de vinuri vor prefera in continuare Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Neagra si Feteasca Alba.