Externe

Doi miniștri demisionează în urma unor acuzații de corupție. în Bulgaria

Premierul bulgar Serghei Stanișev a anunțat sâmbătă că a acceptat demisia a doi miniștri, în urma unui scandal de corupție răsunător și la mai puțin de o lună înaintea unui raport al Comisiei Europene privind reformele judiciare din țara sa, transmite AFP. "Ministrul economiei și finanțelor Rumen Ovcearov și-a oferit vineri demisia (…) și am acceptat-o", a anunțat Stanișev într-o conferință de presă. Vineri, Parchetul de la Sofia anunțase că renunță, din lipsă de probe, să deschidă o anchetă penală împotriva lui Ovcearov într-un scandal de deturnare de fonduri publice, abuz de putere și tentative de influențare a justiției. Totuși, premierul a subliniat sâmbătă că"în această situație politică este nevoie de un gest moral puternic", cu referire la demisia lui Ovcearov.

Celălalt ministru demisionar este cel al justiției, Gheorghi Petkanov, care anunțase în urmă cu câteva zile că intenționează să se retragă din motive personale. Petkanov a fost aproape invizibil în cei doi ani de mandat deși justiția este una dintre principalele probleme ale Bulgariei.

Guvernul de centru-stânga al lui Stanișev a fost zguduit la sfârșitul lunii aprilie de scandalul de deturnare de fonduri publice în contracte de achiziție încheiate de frunizorul de energie termică al capitalei. Stanișev a demis în primă instanță doi viceminiștri implicați și l-a suspendat pe ministrul economiei. Comisia Europeană, care supraveghează îndeaproape Bulgaria și România după aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie, va prezenta la sfârșitul lunii iunie un raport asupra progreselor celor două țări în materie de reforme judiciare și în special în lupta împotriva corupției.

(A.N.)

Incidente la manifestația anti-G8 din Germania

Incidente între poliție și militanții antiglobalizare s-au produs sâmbătă la Rostock, Germania, la prima dintre manifestațiile anti-G8 ce vor dura toată săptămâna dinaintea summitului, transmite Sky News.

Reuters informează că prostestatarii au aruncat cu sticle și pietre și au atacat polițiștii cu bețe, după încheierea manifestației care a decurs în general pașnic. Polițiștii au replicat cu gaze lacrimogene, potrivit unui martor citat de Reuters. Mai multe persoane au fost arestate.

"A avut loc o izbucnire masivă împotriva poliției. Au aruncat cu pietre și i-au atacat cu bețe", a spus un purtător de cuvânt al poliției, care nu a putut da detalii despre eventuali răniți. Potrivit cifrelor poliției, în jur de 20.000 de persoane s-au adunat la Rostock pentru a protesta față de summitul G8 de la Heiligendamm din 6-8 iunie. în jur de 500 dintre manifestanți au participat la incidente.Organizatorii așteaptau în total 100.000 de manifestanți antiglobalizare, ecologiști, pacifiști și simpatizanți ai extremei-stânga. Manifestația va da startul unei săptămâni de proteste față de reuniunea șefilor de stat și de guvern ai celor mai puternic industrializate țări din lume.

Nici poliția, nici organizatorii nu se așteptau ca manifestația să fie marcată de incidente.

(N.I.)