Media Cultura

Filmul lui Mungiu, material didactic la ora de sexologie, în Franța

Filmul "4 luni, 3 săptămâni șI 2 zile", a regizorului Cristian Mungiu, premiat recent cu trofeul Palme d’Or, va deveni material didactic în Franța. Cristian Mungiu a declarat că filmul său a primit, pe lângă cea mai înaltă distincție a festivalului de la Cannes,"Premiul Educației Naționale șI va va ajunge pe DVD în liceele din Franța."E un premiu mai mic despre care nici nu am auzit înainte de festival. Dar până la urmă mi-a făcut mare plăcere să primesc acest premiu, din cauza componentei educative a filmului. E o componentă educativă intenționată", a spus Cristian Mungiu, explicând că tocmai din acest considerent a ținut să facă acest film.

"Am dorit foarte mult să nu fac un film pe care îl vezi și după aia te duci acasă și te gândești la problemele pe care le ai tu mai departe", a explicat Mungiu. Regizorul a afirmat că lui personal i-au trebui foarte mulți ani să înțeleagă lucruri pe care nu le-a priceput până în ’89, dar din clipa din care le-a înțeles, a avut convingerea ca trebuie să-și folosesc mijloacele de cineast pentru a le spune și celorlalți."Acest film a fost ales să ajungă pe DVD la toate liceele din Franța din cauză că li s-a părut că e ceva de înțeles de pe urma lui pentru cei care au 16-18 ani", a conchis Mungiu, precizând că speră ca lucru acesta să fie posibil și în România.

La TIFF a fost aplaudat minute în șir
Cei aproximativ 1300 de de persoane care au luat parte la Gala de deschidere a celei de a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania au aplaudat minute în șir filmul lui Cristian Mungiu,"4 luni, 3 săptămâni șI 2 zile", proiectat în priemieră în România. Regizorul a mulțumit pentru aplauze și a declarat că pentru orice cineast acesta este momentul adevarului."Momentul în care filmul tău ajunge să se întâlnească cu spectatorii la care te-ai gândit atuncea când scriai", a spus Mungiu, a cărui film câștigat trofeul Palme d’Or, cea mai înaltă distincție a festivalului de la Cannes.

și vreau să vă mulțumesc că sunteți într-un număr atât de mare alături de noi în această seară. E cea mai mare onoare și bucurie pe care poți s-o ai la premiera ta, să ai o asemenea sală plină", a mai adăugat regizorul.

în cadrul unei conferințe susținută duminică dimineața, Cristian Mungiu a explicat că principala preocupare a sa a fost ca povestea acestui film să ajungă cât mai direct și neintermediat la spectatori."Din punctul meu e foarte mare legătura între ce ai de zis și cum ai de zis. și odată ce m-am apucat să scriu secenariul acesta am început sa-mi pun problema cum trebuie să-l facem, cum să fac ca povestea să ajungă cât mai direct și neintermediat la spectatori", a explicat regizorul. El a precizat că pentru acest lucru a făcut o strategie întreagă împreună cu operatorul."Cred că primul lucru pe care l-am știut a fost că o să filmăm în planuri lungi și faptul că am luat aceasta decizie a determinat multe alte lururi: de la alegerea actorilor și până la toate celelate decizii care au avut un singur scop si anume să elibereze filmul de mijloace formale și să ne folosim toată forța în așa fel incât să punem în valoare povestea care se întîmplă în fața aparatului. A fost destul de complicat", a explicat Cristian Mungiu