Politica

Filozofie conservatoare: Coalitia fierbe, deci exista!

„Noi nu putem avea un dialog cu aceasta structura plina de lideri – foste cadre de nadejde ale Securitatii”, a aruncat ieri anatema asupra PD liderul conservatorilor, Dan Voiculescu.
El a anuntat ca negociaza cu toate partidele parlamentare construirea unei alte formule de putere in Romania.
Partidele de la putere nu sustin doleantele conservatorilor. De cealalta parte, social-democratii lui Mircea Geoana si liderul PRM Corneliu Vadim Tudor iau in calcul strategia conservatorilor lui Dan Voiculescu.

„Nu putem iesi de la guvernare inainte de 1 ianuarie 2007”, a spus ieri Dan Voiculescu dupa ce subalternii sai pe linie de partid infierasera, in mod convingator, „partidul stat PD”, impotriva caruia cerusera o aliere a tuturor fortelor politice pentru izolarea pe scena politicii. „Noi nu putem avea un dialog cu aceasta structura plina de lideri – foste cadre de nadejde ale Securitatii”, mai spun conservatorii in ultima decizie a Biroului Politic al partidului. Nu mai ramane decat sa credem ca partidul lui Dan Voiculescu vrea sa scoata democratii de la guvernare. Cand? Simplu: „Dupa 1 ianuarie 2007, vom avea o alta formula de putere in Romania”, afirma liderul conservator.

„Partidul Conservator anunta public ca este dispus sa sprijine atat la nivel parlamentar, cat si la nivel local orice formula politica in masura sa duca la scoaterea PD din exercitiul conducerii si la izolarea sa pe esichierul politic romanesc”, se mentioneaza in rezolutia adoptata ieri de Biroul Politic al partidului. Ai crede ca ori pleaca conservatorii, ori au gasit formula de a-l convinge pe Traian Basescu sa nominalizeze un prim-ministru intr-o garnitura de guvernare care trece PD in opozitie. „Esichierul politic romanesc va fi asezat inainte de 1 ianuarie”, spune liderul PD, hotarat. „Vom avea o alta structura de putere in Parlamentul Romaniei, fara PD”, a mai spus el. Doar atunci cand a trebuit, intr-adevar, sa spuna cum vede o iesire a PD din Palatul Victoria, inaintea viitoarelor alegeri, Voiculescu a mentionat formula magica: „Dupa 1 ianuarie 2007”, adica exact dupa momentul in care PC a anuntat ca iese de la guvernare. „Felix” a spus ca, în acest moment, poarta discutii cu mai multe partide parlamentare, în sensul formarii unei noi majoritati si al izolarii democratilor. A refuzat sa precizeze, însa, care sunt aceste partide politice.

Parasirea guvernarii, un pericol pentru partid

Vicepresedintele Partidului Conservator Nicolae Popa a spus, la Alba Iulia, ca o posibila iesire de la guvernare a PC ar fi un risc foarte mare pentru formatiune. Vicele conservator spune ca l-a deranjat ideea vehiculata în ultima perioada privind o posibila retragere a Partidului Conservator de la guvernare, chiar daca îl nemultumesc foarte mult atitudinile colegilor din coalitia de guvernamânt. „Am transmis un semnal opiniei publice ca indiferent ce se va întâmpla în aceasta perioada, indiferent cât de minimalizati vom fi si calcati în picioare de partenerii de Coalitie, sa rezistam barbateste la toate atacurile acestea necolegiale si nefiresti”, a afirmat Popa. Liderii PC au aratat ieri ca foarte multe semnale din teritoriu atrag atentia asupra unor nemultumiri legate de „modalitatea de a face politica” a democratilor. Ei n-au mers pana acolo incat sa alcatuiasca o statistica a racolarilor de alesi locali, de catre PD, in fiecare judet. S-au multumit sa dea cateva exemple: La Iasi, democratii au acum 36 de primari. Au castigat alegerile, la primarie, intr-o singura localitate. La Calarasi au ajuns la cifra de 50. Aveau, dupa alegeri, 14. La Buzau au urcat de la 4 primarii la 49.

PC Arad a parasit coalitia

Conservatorii aradeni au rupt ieri protocolul de colaborare cu partidele coalitiei din pricina faptului ca cinci primari, trei viceprimari si 12 consilieri locali PC au plecat din partid pentru a se înscrie în PD.
Liderul local al conservatorilor, Cornelia Ardelean, spune ca prevederile protocolului nu au fost respectate la nivel local înca de la semnare.
„Nu se organizau întâlniri ale liderilor celor patru partide din Coalitie pentru a se dezbate problemele locale, desi PC a cerut de nenumartate ori ca aceste întâlniri sa aiba loc”, a afirmat ea. Anularea protocolului a fost decisa de Biroul Executiv cu 12 voturi „pentru” si unul „împotriva”. „Din acest moment ne consideram lipsiti de orice obligatii stipulate în protocolul de colaborare la nivel judetean”, a adaugat Ardelean. Conform unei statistici prezentate de Mediafax, PD Arad si-a dublat numarul de primari în ultimii doi ani, având în prezent 37 de primari, fata de 19 cât a avut dupa alegerile din 2004. Totodata, de la alegeri si pâna în prezent, PD Arad a mai primit în rândurile membrilor 60 de consilieri locali, având acum un total de peste 300. Conform democratilor aradeni, majoritatea nou venitilor în partid sunt alesi locali care au plecat din PSD si PC. In plus, liderul PC Hunedoara Petru Marginean a declarat ieri ca în judetul Hunedoara PC nu mai colaboreaza cu PD.
Marginean a spus ca a informat Biroul Politic al PC ca prefectul de Hunedoara, Cristian Vladu, face racolari politice pentru PD si a cerut premierului sa trimita Corpul de Control sa faca o ancheta la Hunedoara.

„Exista martori impotriva lui Basescu”

„Am afirmat ca presedintele a colaborat cu fosta Securitate”, a spus Voiculescu. în acest sens el a precizat ca exista martori care sustin ca seful statului a avut legaturi cu Securitatea de dinainte de 1989.

Diaconescu (PSD): Vom analiza propunerea PC si vom merge spre anticipate
Purtatorul de cuvânt al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat ca formatiunea sa va lua, la începutul saptamânii viitoare, o decizie politica fata de solicitarea conservatorilor privind izolarea PD si constituirea altei majoritati de guvernare. „Vom analiza situatia creata prin solicitarea PC si vom tine cont si de raul pe care l-a facut PD PSD-ului, dar mai ales vom analiza activitatea PD si a întregului Guvern prin prisma situatiei grave în care se afla România la ora actuala”, a mentionat Diaconescu, conform Mediafax. Purtatorul de cuvânt al PSD considera ca BPN al PSD va aproba o masura politica „necesara”, care sa netezeasca drumul catre alegerile anticipate.

Vosganian nu vrea o alianta contra PD
Varujan Vosganian, a precizat, ieri, ca PNL respinge initiativa PC de constituire a unei aliante care sa izoleze politic PD-ul, subliniind ca actul de guvernare se bazeaza pe „principiile si pe forta politica a Aliantei. „PNL si-a construit strategia pe urmatoarea perioada, pâna la finele acestui mandat parlamentar, potrivit posibilitatilor pe care i le ofera protocolul Aliantei D.A”, a declarat Vosganian. „PNL socoteste ca angajamentul asumat în 2004, potrivit caruia acest pact politic cu PD are termen de valabilitate pâna în 2008, trebuie respectat. De aceea, orice initiativa care are în vedere o posibila guvernare ce sa faca distinctie între PNL si PD, solicitând PNL o formula politica în afara Aliantei D.A., nu se poate baza pe sprijinul liberalilor”, a completat senatorul liberal.

UDMR e si democrat, si liberal, si conservator!
UDMR nu se va alia nici cu PC, nici cu liberalii si nici cu PD pentru izolarea sau scoaterea vreuneia dintre formatiunile politice din coalitia de guvernare, a declarat, ieri, deputatul Kelemen Hunor, presedintele Consiliului de Coordonare al Uniunii. „Din punctul meu de vedere, un astfel de demers nu are sanse de reusita. Cred ca este un joc de imagine al PC. Aici e vorba de conflictul mai vechi dintre conservatori si democrati, iar noi nu vrem sa fim parte a acestuia”, a afirmat Kelemen Hunor.

PRM: Vrem si noi la guvernare!
Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, a afirmat, ieri, ca va analiza eventualele propuneri ale PC de colaborare pe plan parlamentar pentru scoaterea PD de la guvernare. „PRM are propria sa demnitate si pretinde sa fie respectat. Daca propunerile PC vor fi avansate cu respect catre PRM, vom analiza aceste propuneri, cu toata seriozitatea. Pâna atunci nu facem nici prognoze, nici oferte”, a spus Lucian Bolcas.