Economie

Garda de Mediu confirma dezvaluirile „Gardianul”: Codul de navigatie în Delta Dunarii este inaplicabil!

Seful Garzii de Mediu din cadrul Administratiei Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii(ARBDD), Costel Ifrim, a declarat, ieri, ca noul cod privind navigatia în perimetrul rezervatiei, aprobat în luna ianuarie, este imposibil de pus în practica, din cauza lipsei infrastructurii de control necesare. Aceste afirmatii confirma, practic, ceea ce ziarul nostru a semnalat pe 12 martie a.c., la putin timp dupa intrarea in vigoare a ordinului semnat la acea vreme de ministrul Sulfina Barbu. „în momentul de fata, acest regulament de acces si navigatie pe caile navigabile nu poate fi aplicat din mai multe motive. în primul rând nu este rezolvata problema infrastructurii si atât timp cât nu avem instalate indicatoare si marcaje, acesta nu poate fi aplicat. Din informatiile pe care le detinem, Administratia Rezervatiei urmeaza sa organizeze licitatia pentru desemnarea firmei care va executa aceste panouri”, a declarat Costel Ifrim, citat de corespondentul NewsIn.

Practic, navele care tranziteaza Delta Dunarii vor putea fi monitorizate doar în momentul în care Administratia Rezervatiei va achizitiona un numar suficient de panouri indicatoare si de radare care sa înregistreze viteza ambarcatiunilor de pe fluviul Dunarea.

Mai mult, în cazul în care Administratia Rezervatiei va finaliza achizitionarea de panouri si radare, cei care încalca viteza legala admisa nu pot fi pedepsiti. Aceasta pentru ca în Regulamentul privind accesul si circulatia si lacurile interioare ale Deltei aprobat de Ministerul Mediului nu sunt prevazute sanctiuni pentru cei care încalca regulile de circulatie, ceea ce face din actul normativ doar unul de monitorizare a traficului pe Dunare.

Potrivit ordinului ministerial, viteza navelor si ambarcatiunilor de agrement ce navigheaza pe canalele, lacurile si gârlele de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii nu trebuie sa depaseasca 20, pâna la 40 km pe ora, iar apropierea de malurile lacurilor este interzisa la o distanta mai mica de 50 metri.