Economie

Iahturile, ultima „fita” a romånilor cu bani

Romanii alimenteaza consistent productia de nave de agrement, detinand, in acest moment, peste 13.000 de astfel de ambarcatiuni. Foarte putine dintre acestea sunt utilizate in scopuri comerciale turistice, restul fiind pentru uzul personal al proprietarilor.

In Romania sunt inmatriculate la aceasta ora peste 16.000 de nave de diferite dimensiuni, folosite in traficul comercial maritim si fluvial si de agrement, informeaza Autoritatea Navala Romana (ANR). „Din cele 16.325 de nave inmatriculate, doar 11 sunt nave maritime de categoria I, care pot efectua misiuni comerciale si in ape internationale. Alte 230 de nave pot efectua astfel de misiuni in apele maritime ale Romaniei”, a declarat, ieri, Liviu Florea, expert in cadrul Serviciului de Inmatriculari Nave al ANR, citat deBanii Nostri.

Cele mai multe nave inmatriculate sunt cele de agrement, circa 13.246, turismul pe Dunare si cel in apele maritime ale Romaniei dezvoltandu-se in ultimii ani. Agentiile de profil estimeaza ca circa 125.000 de turisti straini isi vor petrece vacantele pe croazierele organizate pe Dunare, alti 9.500 preferand croazierele maritime in 2006. Cresterea inregistrata este de circa 35% pe croazierele maritime si fluviale, urmand sa fie organizate circa 1.000 de croaziere pana in noiembrie.