Religie

Icoana care se curata singura de la Celic Dere

Manastirea Celic Dere, din judetul Tulcea, este una dintre cele mai frumoase asezaminte de maici din aceasta parte de tara.
Cu prilejul unui pelerinaj la care am participat cu cativa ani in urma la aceasta manastire, am avut prilejul sa discutam cu maicile de aici despre viata de obste, despre minuni si miracole. Asa am aflat ca in manastire se afla una dintre cele mai rare reprezentari iconografice a chipului Mantuitorului Hristos, care este zugravit cu ochii abia intredeschisi.
Mai mult, aceasta icoana, cunoscuta de credinciosi sub numele de „icoana care se curata singura”, fiind aproape in totalitate innegrita, cu timpul, chipul Mantuitorului zugravit in ea a inceput sa se luminze in mare parte.
Istoria icoanei de la Celic Dere nu este cunoscuta in amanunt. Se stie ca ea a ajuns pe aceste locuri pe vremea conflictelor ruso-turce de la inceputul secolului al XIX-lea, adusa de un ostas autro-ungar care, daruind-o unui parinte, ar fi spus ca ea va savarsi o mare minune. „Aceasta icoana o vedeti ca este neagra, dar pana la urma se va lumina toata, se va curata si ochii Mantuitorului, care-i vedeti ca sunt inchisi, se vor deschide”, ar fi spus credinciosul ostas.
Dupa aproape doua secole, suntem martorii adeveririi acestor cuvinte. Dupa cum se poate observa si in fotografia alaturata, icoana s-a curatit mai mult de jumatate si ochii Mantuitorului incep parca sa se deschida.
Privit dinspre partea curatata deja, Mantuitorul zambeste !