Economie

In doar 14 zile, (s)managerul Nicolaescu a crescut directori de spital cat altii in trei ani

Eugen Nicolaescu
Ieri, de pe bancile cursurilor de doar doua saptamani de management spitalicesc au iesit nu mai putin de 933 de viitori super-directori de unitati sanitare
Franta
Domeniul Sanatatii este tratat cu seriozitate, iar Scoala de management sanitar este considerata o adevarata facultate, cu o durata de trei ani

Ce are Franta si n-avem noi?

In timp ce in Franta Scoala de management sanitar este considerata facultate si are o durata de trei ani, in Romania lui Nicolaescu, aceeasi scoala dureaza doar 14 zile. Ieri, prima serie de 933 de supermanageri de spitale si-a sustinut examenul final, cu un plan de management si 35 de intrebari-grila pentru viitorii directori de unitati sanitare.

Cu doar 11 milioane de lei si 14 zile pierdute, orice absolvent de facultate, indiferent de specializare, s-a putut inscrie la cursurile scurte organizate de Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar. Inalta institutie de invatamant a fost infiintata de ministrul Eugen Nicolaescu, prin pachetul legislativ privind reforma in sistemul sanitar. Acesta a considerat ca adevarata cauza a dezastrului din sistemul sanitar este proasta pregatire a directorilor de spital, care nu au fost in stare sa gestioneze resursele financiare in asa fel, incat sa aduca profit la bugetul Sanatatii. Dupa ce a destituit, prin efectul propriei legi, toate conducerile spitalelor, Nicolaescu a numit interimari, conditionand participarea la concursul pentru obtinerea posturilor de manageri de absolvirea cursurilor de management sanitar. Cursurile scurte, organizate de Scoala infiintata de Nicolaescu, au avut o durata oficiala de doua luni, din care scoala se facea doar in 14 zile. In cele doua saptamani de instruire, cursantii au descifrat si au aprofundat tainele Managementului si organizarii serviciilor de sanatate, Economiei sanitare, Managementului financiar, Finantarii bazate pe caz, Managementului de resurse umane, Managementului calitatii si evaluarii performantei, precum si ale Auditului intern si legislatiei. Si asta in timp ce in Franta o astfel de Scoala de management sanitar este considerata ca orice facultate si dureaza nu mai putin de trei ani. „Chiar daca a fost de scurta durata, cursul a acoperit practic toata aria de cunostinte, incepand cu cele economice, juridice si terminand cu cele de comunicare, necesare unui manager modern. Formarea unor manageri competenti care sa preia si sa rezolve problemele financiar-administrative ale unui spital reprezinta unul dintre principalele obiective pe baza caruia s-a gandit reforma in Sanatate”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Testul-grila, fara probleme pentru cursanti

Ieri, 933 de absolventi ai cursurilor Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar au sustinut examenul final. Acesta a constat intr-o proba practica ce prevedea depunerea unui plan de management si din proba scrisa, cu 35 de intrebari-grila pentru care participantii au avut la dispozitie 90 de minute. Testul-grila nu a fost considerat dificil de catre cei prezenti la examinare, singurele intrebari cu un grad oarecare de dificultate fiind considerate cele din domeniul auditului intern. „Cand s-a anuntat organizarea cursurilor nu ne asteptam la mai mult de 200 de participanti, dar s-au inscris peste 1.200. Dintre acestia au mai ramas 933, pentru ca unii au renuntat, iar altii au avut mai mult de trei absente, cat era permis. Cei mai multi dintre cursanti sunt medici si economisti, dar au fost destui juristi si ingineri. Punctajul va fi format din doua puncte pentru planul de management, punctul din oficiu si sapte puncte pentru testul-grila. Nota minima pe care participantii trebuie sa o obtina va fi 7”, ne-a declarat Mariana Flonta, purtator de cuvant al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar.

Desi in Romania sunt mai putin de 400 de spitale, Nicolaescu a scolit deja peste 900 de manageri, urmand ca alte sute de cursanti sa participe in septembrie la seria a doua organizata de Scoala Nationala.