Economie

Isarescu dixit: Depasirea cheltuielilor bugetare inseamna iresponsabilitate!

In plina criza produsa de devalorizarea leului si de cresterea deficitului bugetar, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), atrage atentia asupra pericolului depasirii cheltuielilor bugetare in acest an. Guvernatorul trage un semnal de alarma atat la adresa Guvernului, cat si a sindicatelor care fac presiuni pentru majorari consistente de salarii.

Guvernantii vor trebui sa fie atenti anul acesta in privinta cheltuirii banului public, mai ales ca exista „tentatia” adoptarii unor masuri populiste. Iar efectuarea de cheltuieli bugetare peste nivelul prevazut, in contextul turbulentelor de pe pietele internationale, nu reprezinta altceva decat „acte iresponsabile”, a avertizat Mugur Isarescu, la postul public de televiziune. De altfel, si comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a tras un semnal de alarma in aceasta privinta in urma cu doua zile. Principalul vizat de aceste avertismente este Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. Acesta va trebui sa incadreze deficitul bugetar in limita a 3% din PIB si chiar sa reduca deficitul, dupa cum s-a angajat. Pentru acest an, tinta de deficit a fost stabilita la 2,7% din PIB. „Bugetul pe 2008 este mai mare decât PIB-ul României din anul 2000”, a explicat guvernatorul BNR, care nu crede, totusi, ca guvernantii se vor abate de la promisiunile facute. Acesta a recomandat o politica monetara stricta, reforme structurale accentuate si o politica fiscala prudenta. „Este foarte importanta si structura cheltuielilor. O avalansa de lei într-o perioada scurta de timp este periculoasa. Ne-a luat o luna sa absorbim atâta lichiditate”, a spus Isarescu, referindu-se la cheltuielile bugetare de la finele anului trecut.

Pamflet!!!

„Sabii de otel” in lupta cu inflatia
Un alt pericol pentru economie este reprezentat de revendicarile salariale, crede guvernatorul bancii centrale. „Este periculos ca în 2008, pe fondul pierderii încrederii în economie, sa majoreze salariile pentru acoperirea cresterii preturilor. Daca se declanseaza acest proces, va fi greu de controlat”, a spus Isarescu. Doar cresterea productivitatii ar putea contribui in mod real la majorari salariale. „Daca productivitatea nu creste, atunci sentimentul este cumplit. Inflatia este cea mai nedreapta taxa”, a mai spus Isarescu. De altfel, stabilitatea preturilor reprezinta una dintre preocuparile majore ale BNR, care s-a angajat sa mentina inflatia in banda de variatie stabilita pentru acest an. „Noi ne batem cu sabii de otel pentru inflatie. O sa luam masurile necesare. Acestea nu sunt placute. Uneori sunt resimtite ca restrictii majore”, a declarat Isarescu.

Dupa vestile deloc linistitoare referitoare la evolutia economiei romanesti, guvernatorul BNR a mai indulcit tonul atunci cand a vorbit despre moneda nationala. „Leul este în proces de revenire, dupa deprecierea puternica din ultimele luni”, a spus Isarescu, adaugând ca îsi mentine încrederea în moneda nationala. Aceasta in ciuda faptului ca leul a atins recent cel mai redus nivel în raport cu euro din ultimii trei ani. „Nu ne face bine sa punem comparatii care ne convin. Am uitat ca rata a fost 4,2 (lei/euro – n.r.). Se creeaza astfel o stare de spirit nefavorabila”, a afirmat guvernatorul. Chiar si cu eventualele fluctuatii din acest an, moneda nationala va continua sa ramâna apreciata fata de cea europeana, comparativ cu valorile din urma cu patru ani, a conchis optimist guvernatorul.