Politica

MAE trimite la Parchet cinci cazuri de coruptie

Dupa trei ore de discutii, Colegiul director al Ministerului de Externe, reunit, ieri, pentru a discuta despre cazurile de coruptie din diplomatia romåneasca, a anuntat ca a înaintat Parchetului cinci cazuri de abateri de la „standardele profesionale”, majoritatea privind prestarea de servicii consulare. Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a anuntat acest demers la inceputul saptamånii si a subliniat ca nu îl intereseaza sa dea verdicte – ele cad în sarcina Justitiei.

Ministerul de Externe a înaintat Parchetului cinci cazuri de abateri de la „standardele profesionale”, majoritatea privind prestarea de servicii consulare, a declarat, ieri, purtatorul de cuvânt al MAE, Ilie Banica. „Consiliul director al MAE a luat în discutie abaterile ce pot crea vulnerabilitate la nivelul corpului diplomatic si consular”, a declarat Ilie Banica, care a precizat ca în ultima vreme s-au primit 25 de sesizari. în afara de cele cinci cazuri transferate Parchetului, Banica a mai spus ca mai sunt trei cazuri din domeniul administrativ, situatie care s-a soldat cu suspendarea contractelor de munca pe durata procedurilor penale. Banica nu a indicat exact cât a durat ancheta interna a ministerului pâna la înaintarea în justitie a cazurilor respective si nici data exacta la care ele au ajuns la Parchet. Purtatorul de cuvânt al Ministerului de Externe a subliniat ca discutia din Colegiul director de ieri nu s-a referit la persoane anume. „Discutiile nu au facut referiri nominale la niciun angajat, ci au semnalat tipul de problema existenta si modalitatea de remediere corespunzatoare”, a spus Banica.

Management defectuos, vinovat

Concluzia conducerii diplomatiei române au fost ca deficientele au fost favorizate de managementul defectuos în prestarea serviciilor consulare, neimplementarea corespunzatoare a mecanismelor de control intern si de pregatirea profesionala neadecvata a personalului trimis în misiune în strainatate. „Pe baza acestor cazuri, Colegiul a luat în discutie modalitatile si masurile de remediere cât mai rapida a situatiilor semnalate, precum crearea unui nou corp consular profesionist si modernizarea si actualizarea legislatiei si a normelor interne”, a mai spus Ilie Banica. Consiliul director al MAE a subliniat ca doreste o clarificare cât mai rapida a cazurilor, dar subliniaza ca ele sunt izolate si ca „sistemul imunitar al MAE functioneaza”. Colegiul Director este format din conducerea politica a ministerului, adica ministru si secretar de stat, directorii generali si, în functie de subiectele de pe agenda, de directorii de directii. Colegiul se întruneste, în principiu, saptamânal daca acest lucru este posibil.

Smecherii la consulate

De-a lungul timpului, cele mai multe probleme au fost semnalate in cazul serviciilor consulare. Presa a atras atentia asupra situatiei de la Chisinau, unde, pentru a scapa de statul la coada, unii dintre solicitantii de viza aleg sa plateasca o spaga de 250 de dolari unor intermediari care apeleaza la Consulatul românesc de la Odesa. Tot la Chisinau, singura sansa de a obtine viza începe prin identificarea persoanei care se ocupa de lista. Plata este direct proportionala cu disperarea solicitantilor: suma platita unui astfel de intermediar ajunge la 40 de euro si depinde de cât de curând vrea cineva sa intre pe usile Consulatului. Semnale de alarma au fost trase nu numai de la Chisinau, ci si in alte capitale, unde consulii cer mita pentru formalitatile de redobandire a cetateniei, pentru formalitatile de pasaport, pentru orice act consular.