Societate

Medicina de acasa. Indispozitia si caderile batranului

Imbatranirea este un proces sau cumul de procese, universal, general si ireversibil. Esenta imbatranirii umane continua sa ramane o ecuatie cu multiple necunoscute. Nu se poate vorbi de un punct de plecare al imbatranirii umane; procesul imbatranirii trebuie inteles ca fiind determinat de multi factori, in care mecanismele de adaptare si compensare joaca un rol important.

In situatia in care un varstnic a cazut, se pun intrebarile: a fost mecanica? A fost precedata sau insotita de indispozitie, convulsii?

Indispozitiile care apar in cursul cefaleii, durerilor cervicale, dorso-lombare, abdominale, precum si in constipatie, glob vezical, disomnie, pot fi insotite de stari lipotimice, sincope, pierdere de cunostinta, cadere.

Conditii de aparitie: la schimbarea pozitiei, efort; sub tratament diuretic, hipotensiv, tranchilizant, anticoagulant, laxativ.
Examenul clinic va preciza daca exista semne neurologice, cardiovasculare, fractura.

Caderi accidentale: tulburari de vedere, sindrom extrapiramidal, sindrom hipochinetic.

Cauze: tulburari de ritm cardiac si de conducere;
– embolie pulmonara, prolaps mitral, infarct miocardic, tulburari ale presiunii arteriale;
– embolii ale arterelor cerebrale: valvulopatii, tromboza arteriala, ventriculara stanga endocardite bacteriene;
– ateroscleroza sistemului carotidian, la miscari ale gatului, microembolii cerebrale;
– crize comitiale in epilepsia tardiva sau inaugurala (tumori, accident vascular, cerebral);
– hipoglicemie (tratament cu insulina; sulfamide hipoglicemiante);
– tetanie;
– anemii.

In cazurile de fractura apar: depresiunea, pierderea autonomiei, infectii urinare, pulmonare, insuficienta cardiaca decompensata, constipatie, disomnie.

Mecanisme si ritmuri ale imbatranirii
Imbatranirea trebuie inteleasa ca un proces complex, ca o perioada distincta a ciclului ontogenetic. Natura imbatranirii si durata vietii omului este determinata de factori endogeni/genetici, cu o pondere de 65-70% si de factori exogeni 30-35%. Batranetea este in primul rand a fiecaruia si prin urmare varstnicul insusi are obligatia atitudinii comportamentale adaptata caracteristicilor de varsta: un anumit raport activitate/odihna, particularitati alimentare si de miscare fizica, varstnic/familie/societate, conduita terapeutica la aceasta varsta. La randul ei, familia are obligatia crearii acelui climat atat de mult dorit, benefic, celor pe care ii pretuim, pentru ce au fost si sunt, prin respectul autonomiei, echilibrului dintre generatii, menajarea susceptibilitatilor, devotament si ingrijire medicala. Familia avizata constituie un participant activ, de multe ori singurul in masura sa gaseasca solutii si sa rezolve situatii nerezolvabile in mediul institutionalizat.

Aparatul locomotor al varstnicului

Studii comparative releva anumite particularitati ale imbatranirii osteoarticulare umane: osteopenie, modificari degenerative ale discului intervertebral, reducerea capitalului osos. Reducerea fortei musculare, mai evidenta la barbati, constituie un semn primordial de imbatranire si incepe sa se manifeste dupa 30 de ani. Capacitatea de efort muscular necesita o perioada mai lunga de adaptare si in timpul efortului pot surveni caderi. La varstnici, electrocardiograma pune in evidenta durata crescuta a electropotentialului in unitatile neuromotorii.