Media Cultura

Ministerul Culturii, dat in judecata de directorii demisi de la Biblioteca Nationala

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a fost dat in judecata de fosta conducere a Bibliotecii Nationale a României (BNR), avocatii care ii reprezinta pe directorii demisi depunând actele la Curtea de Apel Bucuresti, în vederea suspendarii celor patru ordine de destituire semnate de ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu.

„Am dat în judecata Ministerul Culturii si Cultelor. în acest sens, am depus o plângere la Curtea de Apel Bucuresti, pentru anularea ordinelor ministeriale prin care Dan Erceanu (foto), Codruta de Hillerin, Rodica Maiorescu si Marcel Enus au fost înlaturati din functii”, a declarat avocatul Bogdan Dumitru, care va reprezenta în instanta fosta conducere a BNR. El a precizat ca ordinele ministeriale atacate în instanta „nu întrunesc nici o conditie de fond si forma impuse de lege”. Pâna la judecarea cazului, Dan Erceanu, fostul director general al BNR, ocupa postul de redactor în cadrul institutiei pe care a condus-o timp de aproximativ sapte ani. „Sunt redactor în Biblioteca Nationala si în principiu ar trebui sa ramân pe postul acesta cât timp se va judeca procesul. Este dreptul meu sindical, nu mi se poate interzice sa ramân în cadrul institutiei pe o functie de executie”, a declarat, citat de Mediafax, Dan Erceanu. Erceanu a mai fost redactor în BNR si în perioada decembrie 2002 – martie 2005, când a fost suspendat din functie. „Am mai lucrat pe acest post pentru o perioada de peste doi ani, cât am fost suspendat din functia de director general de catre PSD”, a mai spus Erceanu.

Echipa de conducere a BNR, în frunte cu directorul Dan Erceanu, a fost demisa în urma cu doua saptamâni de ministrul Adrian Iorgulescu, în urma neregulilor descoperite de Corpul de Control al Guvernului la doua sedii ale institutiei. Cele patru persoane demise au intrat, totodata, si în atentia Departamentului National Anticoruptie. Decizia lui Iorgulescu a fost luata în urma unui control efectuat în perioada 10 aprilie – 10 mai de Corpul de Control al Guvernului si Inspectoratul de Stat în Constructii, la sesizarea MCC. Controlul a avut ca obiectiv verificarea respectarii prevederilor legale de atribuire, încheiere si derulare a contractelor atât de proiectare, cât si de executie lucrari constructii, montaj la sediile BNR.

Concurs pentru locurile vacante

De cealalta parte, Dan Erceanu a sustinut ca înlaturarea sa din functia de director al Bibliotecii Nationale este „un act de politie politica” si ca „toata procedura de incriminare si de cercetare a Ministerului Culturii nu s-a facut conform legii”. în locul lui Dan Erceanu, ministrul culturii si cultelor, a numit-o pe Maria Raducu director general interimar la Biblioteca Nationala a României, urmând ca în 30 de zile sa se organizeze concurs pentru ocuparea functiei.