Media Cultura

Nepoata vrea 10% din Festivalul „Sorescu”

Festivalul „Marin Sorescu”, care urmeaza sa aiba loc la finele lunii februarie, risca sa fie anulat din cauza divergentelor dintre nepoata scriitorului, Sorina Sorescu, si primarul Craiovei, Antonie Solomon. Mostenitoarea cere drepturi de autor in valoare de 10% din sumele primite de actori, iar primarul spune ca procentul este exagerat. De cealalta parte, neutra, reprezentanti ai COPYRO spun ca „10% este un procent onorabil pentru opera lui Sorescu”.

Drepturile de autor sunt negociabile, spun specialistii. „Inainte, plata pentru drepturile de autor se incadra in intervalul de 1 pana la 10 procente, acum, dupa directivele europene, procentul este negociabil. 10% este onorabil pentru opera lui Sorescu, depinde si de interesul partilor”, ne-a declarat Nicoleta Cofsinski, director general al COPYRO, Societate de Gestiune Colectiva a Drepturilor de Autor. Potrivit spuselor directorului, cazul Sorescu nu are o situatie clara din punctul de vedere al mostenitorilor. Acestia vin din partea fratilor scriitorului si din partea sotiei. „Noi nu avem o situatie clara si nu dorim sa intram in complicatii. Ni s-a solicitat sa reprezentam opera lui Sorescu, insa trebuie ca toti mostenitorii sa se prezinte la noi pentru a incheia un acord”, a explicat Cofsinski. „La solicitarea editurilor, trebuie sa fim deschisi. Sa aparam si drepturile de autor pentru creatori sau mostenitori, dar si sa ne asiguram ca opera scriitorului este publicata si mediatizata”, a mai adaugat aceasta.

Primarul o trimite pe Sorina Sorescu sa ceara bani de la mari actori
In urma cu cateva zile, primarul Craiovei, Antonie Solomon, spunea ca procentul cerut de nepoata scriitorului Marin Sorescu, 10% din sumele solicitate de actorii care vor recita din opera poetului in cadrul festivalului, este unul exagerat si, mai ales, ilegal. Nepoata marelui creator, care se pare ca este mandatara a 11 mostenitori ai acestuia, doreste, de asemenea, sa organizeze un workshop, iar primarul ii promisese inca de anul trecut alocarea sumei de 40.000 de lei. Acesta din urma s-a razgandit, spunand ca „o sa continuam si o sa facem ce ne-am propus. O sa facem festivalul fara colocviul ei. Sorina Sorescu nu va mai primi un leu de la primarie pentru colocviul de la Facultatea de Litere. Sa-l faca cu Ministerul Educatiei si Universitatea din Craiova”. De asemenea, el apreciaza ca cei 40.000 de lei necesari pentru organizarea colocviului îi poate acoperi din 10 la suta pe care îi cere ca drepturi de autor. „Vin actori de marca ai scenei românesti. Sa vina o domnisoara sa ceara bani de la maestrul Horatiu Malaele, lui Florin Piersic, invitatul de onoare, lui Victor Rebengiuc sau lui Caramitru! Eu nu-i mai dau nici un ban pe colocviu. Sa-si plateasca din banii pe care îi ia de la actori. Sa se duca ea sa ia banii de la Tudor Gheorghe”, a mai spus Solomon, citat de Mediafax. Sorina Sorescu spune ca suma solicitata este prevazuta în legea dreptului de autor. „Exista o lege a dreptului de autor prin care autorul poate primi 10 la suta din opera sa. Domnul primar mi-a solicitat sa semnez o declaratie prin care sa nu primesc 10 la suta. Nu puteam semna asa ceva, pentru ca eu sunt mandatarul a 11 persoane pentru care m-am obligat sa negociez conditiile cele mai bune”, spune de cealalta parte Sorina Sorescu, care a precizat ca trebuie sa se consulte cu ceilalti mostenitori cu privire la aceasta problema. Ea a mai adaugat ca nu are bani pentru a sustine colocviul la care si-au anuntat prezenta critici literari, traducatori din SUA, Germania, Irlanda sau Bulgaria. Evenimentul nu mai poate fi contramandat, invitatiile fiind demult trimise. „Nu am crezut ca se va conditiona finantarea colocviului de semnarea unui act ilegal”, a conchis mostenitoarea poetului Marin Sorescu.