Eveniment

Omar marinar

Lasa-ma papa la mare. Ieri, mai multe autoritati, in frunte cu Parchetul General, au confirmat ipoteza lansata de ziarul nostru, conform careia Omar Hayssam a parasit Romånia la data de 30 iunie, la bordul navei „Iman T”, administrata de firmele unui alt sirian, Mustafa Tartousi. Acesta era in atentia anchetatorilor de mai multi ani, sub acuzatia de spalare de bani. Acum, Tartousi este cercetat si pentru fuga lui Hayssam

Drumurile noastre poate se vor intalni vreodata. Combinånd informatii despre „Iman T” si date furnizate chiar de Hayssam, prin cartelele telefonice folosite, autoritatile au refacut traseul fugii lui: Alexandria, Egipt si portul sirian Tartus. De aici, e neclar. Exista date ca ar fi ajuns in Hims (Siria), unde are mai multe rude. Dupa alte cartele telefonice folosite, se pare ca a ajuns in Israel, unde isi trimisese analizele, si apoi in Liban, unde s-ar afla si Ristea Priboi

Am iubit doi ochi albastri. Este foarte interesant ca Omar Hayssam a parasit Romånia la 21 de zile dupa ce s-a ridicat filajul si la 11 zile dupa ce UM 0962 spunea ca are date ca sirianul vrea sa fuga din tara. Mai mult, din informatiile noastre, Mustafa Tartousi era si el in atentia serviciilor secrete, inca din 2005, asemeni oricarui arab cercetat pentru spalare de bani, fiind banuit ca din conturile sale s-ar fi alimentat terorismul international

(Lidia Popeanga/Al. Racoviceanu)

Ieri, mai multe institutii ale statului s-au grabit sa confirme ceea ce ziarul nostru a scris: in Dana 9 a Portului Constanta este arestata, inca 6 august, nava folosita de Omar Hayssam, la 30 iunie, ca sa fuga din Romania. Parchetul General l-a pus sub invinuire pe sirianul Mustafa Tartousi, banuit ca l-a ajutat pe Hayssam sa fuga din tara. Mai mult, astazi, va dezvaluim ca statul roman a avut, ca si in cazul lui Omar Hayssam, parghiile pentru a ajunge la acest Tartousi si pentru a nu il lasa sa devina indeajuns de puternic pentru a-l lua de sub nasul mai multor servicii secrete pe singurul arab judecat pentru terorism din Romania.

Confirmarea rutei

Procurorii sunt acum in masura sa refaca o parte din traseul lui Omar Hayssam, dupa fuga sa din Romania. Pe 30 iunie, la ora 3 dimineata, s-a imbarcat pe nava „Iman T”. Fara escala, vaporul, care efectua un export de cherestea, a ajuns in Alexandria, Egipt. In dosarul primit de la Inspectoratul General al Politiei, unde s-a format un grup operativ de monitorizare a datelor despre Omar Hayssam, a fost primit si un mesaj transmis de acesta unei rude, de pe un telefon cu o cartela egipteana. Probabil a fost mesajul sau de anuntare ca a ajuns cu bine.
Urmatoarea destinatie a lui Omar Hayssam a fost localitatea Tartus din Siria. Tot prin intermediul unui telefon, monitorizat de autoritati, s-a confirmat si prezenta lui Hayssam aici. Trebuie spus ca s-a stiut de prezenta lui Hayssam in Tartus inca inainte de a se afla felul in care a fugit din tara, de aceea, la un moment dat s-a facut legatura intre Hayssam si nava Al Mahmoud 4, care a plecat cu un transport de animale vii din Portul Midia spre Tartus. Din informatii, a rezultat ca Hayssam a trecut si prin localitatea Hims (Humus) unde rudele sale detin o sala de jocuri si o avere destul de importanta.
Dintre celelalte mesaje telefonice, in functie de cartelele folosite, s-au nascut ipotezele ca Omar Hayssam a trecut si prin Israel si Liban. Aici trebuie spus ca la o clinica din Israel, sirianul isi trimisese analizele inainte de a fugi din Romania iar, conform informatiile culese de SIE, in Liban se ascunde un important partener de afaceri al lui Hayssam, Ristea Priboi.

Nava cu nume de fata

Nava folosita de Omar Hayssam pentru a pleca din Romania a apartinut statului roman. Ea candva s-a numit „Tusnad” si a fost in posesia companiei Navlomar. La un moment dat, cand a avut un alt patron, vaporul s-a numit „Maria”. Dupa ce a ajuns in posesia lui Mustafa Tartousi, vasul a fost botezat „Iman T”, adica prenumele si initiala numelui fetei sirianului. Nava este acum sub pavilion nord-coreean, aflata in posesia unui off-shore american si este administrata de doua firme ale sirianului. Una dintre ele, „Askila Shipping”, numele firmei fiind inspirat de localitatea siriana unde s-a nascut Tartousi.
Trebuie spus ca sirianul nu se afla in tara pe 30 iunie, dar marturiile stranse de anchetatori il leaga direct de organizarea fugii lui Omar Hayssam.

(Lidia Popeanga/Al. Racoviceanu)

Sirianul Mustafa Tartousi, complicele fugii lui Hayssam, cercetat pentru spalare de bani

Biroul Teritorial Constanta al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ancheteaza un cetatean arab, rezident în Constanta, pentru spalare de bani. în dosarul penal, 95.120/2005, instrumentat de Sectia Regionala de Politie Transporturi Constanta si trimis DIICOT, principalul suspect este Mustafa Tartousi, în vârsta de 44 de ani, administratorul firmelor Askila Shipping si Tartousi Shipping. Acesta este banuit ca a schimbat numele cargoului Nazek T, sub pavilion Coreea de Nord, în Cpt. George, odata cu aceasta operatiune fiind transferata si proprietatea acestuia, în scopul sustragerii de la urmarirea unor creante ale statului român si ale altor persoane juridice de drept privat. între timp, cargoul a parasit Portul Constanta, fara ca vreo autoritate sa fi intervenit pentru a fi retinut. Manevra de schimbare a numelui navei de catre armatori este una dintre cele mai obisnuite metode de a face sa i se piarda urma, în asa fel nemaiputând fi urmarita de creditori. Politia si Autoritatea Navala Româna (ANR) se spala pe mâini, fiecare crezând ca altcineva este de vina. Paul Brânza, directorul general al ANR, spune ca vasul nu a avut interdictie de a pleca din port, iar comisarul-sef Mihai Târpan, de la Politia Transporturi, declara ca a trimis dosarul la DIICOT.
Sectia Regionala de Politie Transporturi Constanta a finalizat ancheta si a trimis dosarul Biroului Teritorial Constanta al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. în aceasta cauza, principalul suspect este Mustafa Tartousi, în vârsta de 44 de ani, administrator al firmelor Askila Shipping si Tartousi Shipping. Politistii îl suspecteaza pe sirian ca ar fi schimbat numele cargoului Nazek T sub pavilion Coreea de Nord în Cpt. George, odata cu acest subterfugiu fiind transferata si proprietatea navei, în scopul sustragerii de la urmarirea unor creante ale statului român si ale altor persoane juridice de drept privat. Numai ca, între timp, cargoul a parasit portul, fara ca vreo autoritate sa fi intervenit pentru a fi retinut desi, asa cum spuneam, Tartousi, proprietarul celor doua companii, este suspectat de spalare de bani. Potrivit directorului Paul Brânza, nava a parasit Portul Constanta, anul trecut, în 26 august, sub numele de Cpt. George. Vasul a fost inspectat de specialistii autorizati ai societatii de clasificare a Republicii Populare Democrate Coreea si nu a avut interdictie de a parasi portul, neexistând nici o solicitare din partea institutiei care a efectuat ancheta în acest sens. Politia Transporturi scapa de problema în cauza si paseaza chestiunea catre DIICOT. Comisarul-sef Mihai Târpan, seful interimar al Politiei Transporturi ne-a spus ca „din cercetari a rezultat ca fapta întruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare de bani, dosarul a fost declinat, la data de 16 septembrie 2005, Biroului Teritorial Constanta al DIICOT, spre competenta solutionare”.

Afaceri cu epave

în luna iunie, anul trecut, cargoul Nazek T s-a scufundat în dana 110 a Portului Constanta Sud-Agigea, în timpul încarcarii cu cherestea. Dupa îndelungi încercari de scoatere a navei la suprafata, operatiunea a reusit la mijlocul lui iulie. Imediat, nava a fost trasa în dana 15, unde Societatea de Constructii Maritime a inceput lucrarile de reparatii, în vederea reinspectarii. Atât operatiunea de ranfluare, cât si reparatiile s-au efectuat prin intermediul firmei Askila Shipping SRL, cu sediul în Constanta, care a încheiat, în calitate de agent al navei, contracte cu societatea comerciala Shark SRL si respectiv Societatea de Constructii Maritime SA Constanta.
Aceeasi firma de agenturare s-a ocupat de nava si de achitarea obligatiilor financiare dupa scufundarea si ranfluarea sa.

Cu documente false, pentru a i se pierde urma

în timpul reparatiilor, nava Nazek T a fost rebotezata, cu numele de Cpt. George. De fapt, aceasta este una dintre manevrele pe care le fac toti cei care au intentia de a ascunde un vapor cu datorii, manevra care urmareste derutarea creditorilor, în felul acesta pierzându-i-se urmele pe marile si oceanele lumii. înca de la prezentarea primelor acte au existat unele suspiciuni cu privire la acest demers. Trecându-se la verificarea noului Certificat de înmatriculare al navei depus de agentul Askila Shipping la Capitania Constanta în februarie 2005, s-a constatat ca noul proprietar este firma Amani Shipping Ltd. Delaware din USA. în realitate însa, potrivit concluziilor autoritatilor din Delaware USA, firma în cauza nu exista la acea data. Administratorul firmei Askila Shipping SRL este Mustafa Tartousi, cetatean sirian, în vârsta de 44 de ani, nascut în localitatea Askila, de unde si numele firmei sale. El are domiciliul în Constanta. Pentru ca tot am ajuns la numele de botez al firmei si navei, trebuie sa spunem ca acesta pare a fi si un sentimental, pentru ca vasul Nazek T si l-a botezat dupa numele mamei sale, Nazek Tartousi. Tartousi mai este si administratorul firmei Tartousi Shipping SRL cu sediul în Constanta, strada Traian. Potrivit verificarilor, Mustafa Tartousi nu a putut face dovada ca documentul, despre care se banuieste ca este fals, ar fi venit prin posta, de la o firma din strainatate. Se pare, însa, ca pe parcursul anchetei acesta a recunoscut ca actul a fost depus din dispozitia sa la Capitania Constanta, pentru îndeplinirea procedurii de schimbare a denumirii navei, a armatorului. Acelasi document a mai fost depus si la Tribunalul Constanta, unde se afla pe rol litigiul comercial cu proprietarul marfii aflate la bordul ambarcatiunii în momentul scufundarii.
Mai mult, la data de 5 mai anul acesta, Mustafa Tartousi a întocmit un document, neidentificat pâna în prezent, în numele fostei societati proprietara a navei Nazek T, în acea perioada Agean Line Inc Delaware, USA, folosind o stampila pe care se presupune ca o pastreaza în biroul sau, situat la sediul societatii comerciale Tartousi Shipping SRL. Din primele verificari s-a stabilit ca noul Certificat de înmatriculare, care atesta trecerea în proprietatea firmei Amani Shipping Ltd Delaware USA este fals, în conditiile în care la data de 1 februarie anul acesta firma nu era înregistrata si mai mult, nici fosta proprietara a navei, Agean Line Inc Delaware USA, nu exista în anul 2004 pâna la data de 1 februarie a.c. în toata aceasta perioada, societatile administrate de Mustafa Tartousi au înregistrat sume foarte mari achitate în numele lui Agean Line. De asemenea, anchetatorii mai verifica daca Mustafa Tartousi a fost si este proprietarul real al navei, atât înainte cât si dupa schimbarea denumirii, mai ales ca prin astfel de metode se acopera cu usurinta transferul de sume în valuta în conturi personale deschise în strainatate. Asupra acestor probleme vom reveni, mai ales pentru ca se vorbeste si de anumite implicari ale unor ofiteri cu functii importante în autoritatea portuara, fiind posibil ca de-a lungul timpului, prin aceeasi practica a firmelor fantoma, si prin aceeasi filiera araba, în Portul Constanta sa fi fost înmatriculate mai multe nave.

Sicriu plutitor

în ziua evenimentului, în afara de câteva sute de busteni, la bordul vasului se mai aflau aproape sase sute de tone de soda calcinata. în timpul operatiunilor de încarcare, nava a început la un moment dat sa se încline periculos în bordul tribord, pentru ca în scurt timp sa se rastoarne si sa se scufunde la cheul unde era acostata. Cei 14 marinari, membri ai echipajului, dintre care noua de nationalitate rusa, patru români si un sirian, au reusit sa sara pe cheu în ultimul moment înainte ca nava sa se scufunde. Navigatorii au parasit ambarcatiunea în graba, fara sa aiba timp sa-si recupereze nici un bagaj. Din primele cercetari ale Autoritatii Navale Teritoriale a rezultat ca scufundarea vasului s-a datorat calculului eronat al cargoplanului, calcul care trebuia facut de secundul navei. Nava Nazek T a fost construita în anul 1970, deci este o nava iesita din standarde. Numarul ei IMO este 7042849, fiind înregistrat în Republica Coreea de Nord.
Vasul a fost clasificat la Registrul de Shipping din Croatia, în anul 2002. Din anul 1998 si pâna în 2000, cargoul a fost arestat în mai multe porturi din Italia, Leghorn, Marina di Carrara, Gela si Pescara. Retinerea vasului de autoritatile Port State Control italiene s-a facut, aproape de fiecare data, pentru depistarea a nu mai putin de 25 de deficiente tehnice. Tocmai de aceea, vasul nu a mai procedat la voiajuri din anul 2000, în nici un port din Italia sau din alt stat din Uniunea Europeana. Mai trebuie spus ca aceasta este o practica a armatorilor arabi, care detin nave cu deficiente si care aleg sa-si înmatriculeze navele în Coreea de Nord unde sunt acceptate. De asemenea, sunt indicii ca în spatele suveicii create din firme fantoma sau firme off shore sta Tartousi, care si-a creat acest sistem pentru a putea jongla în contabilitate si a scoate din tara sume de bani sub pretextul ca face plati în contul armatorilor navei pe care o agentura.

Comunicatul Parchetului General: Tartousi anchetat
Parchetul General a confirmat, ieri, cele sustinute de cotidianul nostru si a anuntat ca Mustafa Tartousi este urmarit penal pentru incalcarea Legii 535/2004, privind fapte de terorism. Astfel, intr-un comunicat emis de aceasta institutie se precizeaza ca „in urma unor actiuni desfasurate de procurori, politisti si Serviciul Roman din Informatii, au rezultat indicii privind posibila implicare a cetateanului sirian Mustafa Tartousi in parasirea ilegala a teritoriului national de catre Omar Hayssam, la bordul unei nave, in dimineata zilei de 30 iunie 2006, cu destinatia Siria, pe ruta Constanta – Alexandria( Egipt) – Tartous (Siria). De asemenea, procurorii au dispus si instituirea unui sechestru asigurator asupra navei Imam T, ambarcatiune aflata sub pavilion nord-coreean, proprietate a Mediteranean Line Inc. Delaware USA si manageriata de Tartousi Shiping Company Constanta.

(Ioana Theodoru)

Zaher Iskandarani a revenit, ieri, in Romania

Controversatul om de afaceri Zaher Iskandarani (foto) a revenit in Romania, in noaptea de joi spre vineri, pe Aeroportul Traian Vuia din Timisoara. El este asteptat sa participe la termenul din 21 septembrie al dosarului in care a fost arestat in decembrie anul trecut. Potrivit NewsIn, in Elvetia, tara in care a fost plecat incepand cu data de 19 iulie a.c., sirianul a suferit o interventie chirurgicala la un picior. In urma cu doua saptamani, ziaristii l-au asteptat sa se intoarca in Romania, cu o cursa de Viena, pe acelasi aeroport, insa sirianul nu a aparut. Presa locala fusese anuntata, de catre persoane din anturajul Brintului Banatului, ca sirianul ar trebui sa se intoarca pe 30 iulie. Aproape doua saptamani mai tarziu, Iskandarani s-a intors in Romania, asa cum, de altfel, a si zis, la cateva zile de la plecare spre Tara Cantoanelor.
Zaher Iskandarani a parasit teritoriul României la data de 19 iulie 2006, cu acordul procurorilor, fara ca vreo instanta sa-si dea cu parerea asupra oportunitatii plecarii infractorului timisorean. Masura consemnului la frontiera, solicitata de procurori, nu presupunea restrictionarea dreptului la libera circulatie, sustinea Birolul de Presa al Ministerului Public saptamana trecuta, in apararea procurorului din acest caz, Corina Gherghisan. Practic, acesta i-a deschis usa unuia dintre cei mai vanati infractori ai Romaniei.
Potrivit Parchetului General, pe teritoriul Romåniei, Zaher Iskandarani este liderul unui grup infractional organizat constituit, intre altele, pentru contrafacerea si contrabanda de mare anvergura cu tigari.

(Cristina Constantinescu)