Linia Fierbinte

Preotul Vasile din Drumul Taberei, acuzat de betii, preacurvie si falsuri in acte

Afacerea Sutana SRL, „societatea comerciala” a preotului Vasile Oprescu de la Parohia Tudor Vladimirescu Canal, continua sa functioneze, desi Protoeria I (n.red – forul superior bisericesc) a fost instiintata de numeroasele abuzuri ale acestui popa. Ziarul nostru a prezentat, in premiera, inca de acum o luna, abuzurile preotului Vasile.

Pana cand, pe linie bisericeasca, Protoeria I va lua masuri, preotul Vasile Oprescu va continua sa jecmaneasca enoriasii, sa aiba relatii de concubinaj sau sa bea in Sfantul Altar.

Afacerea Sutana SRL, „societatea comerciala” a preotului paroh Vasile Oprescu de la Parohia Tudor Vladimirescu Canal, continua sa functioneze desi, Protoeria I (n.red – forul superior bisericesc) a fost instiintat de numeroasele abuzuri ale acestui preot. Comisia de ancheta instituita la nivelul Protoeriei I tergiverseaza solutionarea plangerilor. Pana cand, pe linie bisericeasca, Protoeria I va lua masuri, preotul Vasile Oprescu va continua sa jecmaneasca enoriasii, sa aiba relatii de concubinaj sau sa bea in Sfantul Altar.

In urma cu aproximativ o luna, cotidianul „Gardianul” a prezentat cazul unui bucurestean care, pentru ca nu a fost de acord „cu o donatie catre biserica in valoare de sase milioane de lei” (n.red – asa cum s-a exprimat preotul paroh Vasile Oprescu), a fost amenintat si instiintat ca dupa un an de la inhumarea sorei sale aceasta va fi deshumata. Omul achitase pentru locul de veci 10 milioane de lei plus alte cheltuieli legate de inmormantare care insumate ajung la peste 18 milioane de lei. Preotul paroh a taiat chitanta doar pentru o parte din suma. Scandalul s-a soldat cu somarea bucuresteanului de a isi scoate ruda recent inhumata din groapa. Ei bine, dupa ce „Gardianul” a publicat acest material, la redactie au sosit mai multe memorii prin care alti bucuresteni povestesc despre abuzurile preotului paroh Vasile Oprescu. Printre reclamanti se afla si mai multi gropari care sustin ca preotul le-a oprit bani pentru asigurarile sociale, dar nu i-a virat catre stat.
Conform legii, indiferent de ce intelegeri sunt intre Stat si Biserica, nevirarea la Bugetul Statului a sumelor retinute de la asigurati se pedepseste cu inchisoarea. Cum dupa evenimentele din decembrie 1989, nici un preot nu a ajuns dupa gratii pentru astfel de fapte este putin probabil ca preotul paroh Vasile Oprescu sa raspunda penal. Spunem asta pentru ca avem informatii conform carora mai multi politisti de la Sectia 17 (n.red – Parohia TV Canal se afla pe raza acesteia de competenta) au fost vazuti stand la un pahar de vorba sau cu vin alaturi de preotul Vasile Oprescu. Conform martorilor, politistii ar fi plecat pe trei carari pentru ca „incurcate sunt caile Domnului”.
Stim ca nu trebuie sa facem ce face popa, ci doar ce zice popa, numai ca atitudinea acestuia reprezinta, conform Protoeriei I Capitala, „motiv de sminteala” pentru enoriasi.

Asigurari si donatii

Unul dintre groparii care lucreaza si acum sub dictatura preotului paroh Vasile Oprescu povesteste ca „in anul 2006 preotul ne-a anuntat ca daca nu spunem ca am fost fortati sa dam declaratii impotriva sa la Parchet nu ne va mai incheia contract de munca”. „Daca pana in anul 2003 am avut contract de colaborare cu preotul paroh Vasile Oprescu, din acel an preotul a refuzat sa mai incheie vreun act cu noi. In schimb, tot pe noi ne foloseste la munci”. Odata declansat scandalul privind retinerea, dar nelivrarea catre stat a sumelor pentru bugetul asigurarilor de sanatate preotul Vasile i-a luat de manuta pe fiecare gropar si i-a dus la banca si au depus bani. El astfel le arata ca „uite, vezi, eu am depus banii”. Numai ca, conform ordinului de plata nr. 55 din 29 martie 2006, acesti bani erau depusi in anul 2006, din salariul net al groparului, pentru bugetul asigurarilor de sanatate din anul 2003 – luna martie. Cu toate acestea, pe anul 2005, luna de luna, preotul le-a oprit groparilor urmatoarele sume: 20% donatie pentru Biserica, 20% impozit + administrativ, donatie pentru preotul Vasile. Cu trei ani inainte, preotul oprea de la fiecare „angajat” 10% donatie pentru Biserica, 6,5 % sanatate dar si 6% retinere impozit. Din anul 2003 preotul nu a mai virat catre stat vreun leu retinut de la angajati pentru plata asigurarilor.
Mai mult, chiar unii dintre groparii sub „contract” cu preotul Vasile spun ca Prea Cucernicul a vândut mai multe locuri de veci in mai multe rânduri. Cu de la sine putere, Vasile a deshumat opt cadavre care inainte de expirarea celor 7 ani legali de la inhumare. Seamana putin a profanare de morminte.

Enoriase seduse si abandonate
Arhiepiscopia Bucurestilor a demarat o ancheta disciplinara in ceea ce priveste comportamentul preotului Vasile, aducându-i acestuia la cumostinta, la sfârsitul luni februarie, invinuirile pe linie bisericeasca. Astfel, Vasile este acuzat de „nesupunerea fata de suspendarea din serviciu. Consumati bauturi alcoolice in Sfântul Altar, in Cancelaria Parohiala si in diferite restaurante, afisându-va in stare de ebrietate in fata enoriasilor. Relatie de concubinaj cu R. Vasilica, angajata parohiei, inca mai inainte de decesul doamnei preotese, actualmente prezentând-o drept <doamna preoteasa>. Relatii de concubinaj cu diferite femei (V. Cristiana si O. Rodica), motiv de sminteala pentru enoriasii parohiei (…)”.