Linia Fierbinte

Presedintele executiv al PSD Suceava, trimis in judecata pentru coruptie

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Suceava, au dispus ieri trimiterea in judecata a presedintelui executiv al PSD Suceava, Roman Stecyk, care va ajunge in boxa acuzatilor alaturi de Petru Murariu, fostul trezorier al organizatiei judetene a PSD Suceava. Cei doi sunt acuzati de fapte de coruptie.
Florin Paiu

Procurorii DNA Suceava au stabilit ca Roman Stecyk, in calitate de consilier judetean si de presedinte executiv al PSD Suceava, dar si de vicepresedinte al Asociatiei Alianta pentru Democratie din Bucovina, „si-a folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii de bani si alte foloase necuvenite prin intermediul unor contracte de sponsorizare”.Prin mai multe contracte, Asociatia a atras peste 100.000 de lei. Banii, sustin procurorii in rechizitoriu, au fost folositi in folosul organizatiei judetene a PSD Suceava, asta desi, conform statutului Asociatiei, sumele adunate puteau fi folosite doar in scopuri precise, cum ar fi activitati de informare a cetatenilor in scopul exercitarii atributiilor civice, sprijinirea materiala a persoanelor, spitalelor si altor institutii, burse si premii pentru tinerii supradotati, acreditarea de observatori la alegerile generale, locale si la referendumuri.

Avion pentru campanie din banii asociatiei
Printre altele, asociatia ar fi cumparat, pe 21 mai 2004, un avion pe care l-a folosit in campania electorala din acel an a PSD. Avionul a fost achizitionat de la un cetatean din judetul Neamt pentru suma de 16.200 de lei, la care s-au adaugat 800 de lei cheltuielile de transport. Aparatul de zbor, inscriptionat cu semnele PSD, a fost vândut in ianuarie 2005, cu pretul de 9.500 de lei. De asemenea, pentru suma de 28.000 de lei, procurorii DNA au ajuns la concluzia ca s-au efectuat plati catre studentii folositi de PSD Suceava pentru a lipi afise si pentru alte activitati din campania electorala. in total, prejudiciul creat s-ar ridica la 98.869 de lei.

„Dosarul este unul pur politic”
Roman Stecyk a respins acuzatiile care i se aduc si a declarat ca dosarul este unul pur politic. „Avionul l-am cumparat pentru a infiinta un club al tineretului, iar ceea ce se spune in dosar este tendentios. Pliantele au fost impartite cu scopul de informa populatia despre drepturile omului si nu in alte scopuri. Prin ceea ce am facut prin intermediul Asociatiei am promovat militantismul pentru cauza social-democratiei. Dosarul este unul pur politic, iar in instanta se va vedea ca totul s-a derulat respectând statutul Asociatiei”, a declarat Roman Stecyk.

In acelasi dosar au mai fost cercetati si presedintelui organizatiei judetene a PSD Suceava, Gavril Mârza, dar si unul dintre vicepresedinti, Ovidiu Dontu, insa in cazul lor s-a dat solutia de neincepere a urmaririi penale.