Externe

Primele parteneriate de lucru viabile in centrul Transilvaniei

Eurolink – Casa Europei a initiat recent si realizat deja cristalizarea primelor parteneriate zonale pentru elaborararea proiectelor si o realizarea unei optimi accesari a fondurilor structurale. în cursul unui recent turneu intreprins in tara, partenerii din cadrul consortiului amintit, pe baza sprijinului juridic oferit de societatea de avocati hhui si asociatii si a unor agentii de consultanta cu performante relevante, au identificat proiectele potentiale si partenerii publici si privati din zona municipiilor Blaj (judetul Alba) si Reghin (judetul Mures) si au trecut deja la mobilizarea resuselor in vederea realizarii din timp a dosarelor tehnice ale proiectelor avute in vedere. Credem ca exemplul si interesul lor deosebit ar merita urmat curând si de alte zone.

Ca maniera de lucru se are in vedere semnarea unor acorduri de parteneriat care sa permita formarea unor consortii larg reprezentative si solide din toate punctele de vedere. Chiar daca procedurile de creare a institutiilor sunt decalate in prezent, inclusiv datorita intrarii in vacanta a comisiei europene, realizarea investigatiilor tehnice prealabile si redactarea dosarelor trebuia deja demarata daca se doreste o absorbtie realista in prima parte a anului 2007. în acest sens, consortiul format de Casa Europei cu sprijinul consultantilor din reteaua Eurolink din tara si din ue, este deja in masura sa pregateasca – cu colaborarea unor puncte mobile de lucru organizate zonal – proiectele pe baza utilizarii si imbunatatirii strategiilor de dezvoltare locala sau sectoriala si a consultarii societatii civile asupra oportunitatilor de evolutie propuse de autoritatile locale sua judetene in vederea cooptarii lor in strategiile regionale ce trebuie finalizate la scara intregii tari. Pentru mai multe informatii, se poate consulta pagina de web www.structuralfunds.ro sau www.houseofeurope.ro

Politia româna se pregateste pentru accesarea fondurilor structurale
Pe baza unei bune experiente acumulate in accesarea diverselor programe cu fonduri phare, conducerea politiei române a decis organizarea unei prime sesiuni de formare intensiva a expertilor de proiecte care vor coordona asemenea viitoare proiecte menite sa imbunatateasca performantele politistilor, in special in perspectiva cresterii inter-operabilitatii cu celelalte politii europene dupa aderare si a cooperarii cu Europol.

Proiectul de formare va fi transpus in practica in prima parte a lunii viitoare, cu sprijinul expertilor Eurolink, a partenerilor sai din cadrul platformei ceftac si a Universitatii Române de Stiinte si Arte Gheorghe Cristea, care are in pregatire si realizarea unui program de masterat in integrare europeana axat tot pe formarea pe termen lung a expertilor in gestionarea fondurilor structurale, coordonat de prof. univ.dr. Petre Prisecaru de la Institutul de Economie Mondiala al Academiei Române.