Actualitate

Proba teoretica pentru permisul auto, pe calculator

Cei care doresc obținerea permisului de conducere vor susține proba teoretică într-un nou sistem. Ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Administrației, Victor Paul Dobre a anunțat că examinarea se va face electronic. „Sperăm ca până la sfârșitul lui 2007 să introducem au nou sistem de organizare a examenului teoretic pentru obținerea permiselor de conducere. Este vorba despre un sistem informatic, se va folosi calculatorul. Candidatul va vizualiza întrebările pe un ecran și le va bifa cu ajutorul unui joy-stick, iar finele examenului se va afișa imediat nota obținută”, a spus Dobre. Secretarul de stat a anunțat că acest sistem va fi aplicabil spre sfârșitul anului pentru că, în momentul de față, specialiștii lucrează la crearea unui soft care să permită susținerea examenelor pentru permisul auto în acest fel.


Vine campania electorală: pensionarii mitingiști au primit promisiuni de „puncte” și bilete la băi

Ministrul muncii a declarat la Galați că va propune Guvernului majorarea alocației pentru biletele de odihnă și tratament, dublarea punctului de pensie pentru agricultori și creșterea cu până la 50% a valorii punctului de pensie pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă.

Potrivit ministrului muncii, revendicările pensionarilor gălățeni, care au mărșăluit, pe 26 mai, pe străzile orașului cerând pensii mai mari, au fost transmise Guvernului, care le-a aprobat și a determinat astfel începerea unor analize serioase asupra posibilităților de acordare a majorărilor cerute de vârstnici. Cea mai importantă propunere preluată de ministrul muncii este cea referitoare la majorarea substanțială a valorii punctului de pensie pentru muncitorii încadrați în grupe superioare de muncă. "Recalcularea pensiilor stabilite înainte de apariția Legii 19 nu a repetat influențele sporului la vechime cuvenit muncii în grupele superioare de muncă, grupa întâi și grupa a doua. Am propus Guvernului majorarea punctajului anual realizat până la data de 1 aprilie 2001 cu 50% pentru grupa I de muncă și cu 25% pentru grupa a doua", a declarat Paul Păcuraru. El a mai precizat că, pentru a acorda aceste creșteri, este necesară modificarea Legii 19. Potrivit ministrului muncii, o comisie tehnică lucrează deja la un proiect de modificare, astfel încât textul de lege să poată fi înaintat Parlamentului în septembrie. și pensiile agricultorilor ar putea crește semnificativ. „Am propus Guvernului să aibă în vedere acordarea pentru fiecare an realizat în cadrul fostelor Cooperative Agricole de Producție, pentru fiecare an de muncă realizat de țărani în aceste unități a unui punctaj de 0,57255 puncte în locul celui de 0,25 prevăzut în actuala reglementare. Este o soluție radicală în sensul că acest punctaj dublează punctajul și va trebui să vedem ce înseamnă impactul financiar pentru acordarea acestui punctaj pentru cei 900.000 de beneficiari”, a declarat sâmbătă, la Galați, ministrul Muncii Solidarității Sociale și Familiei, Paul Păcuraru.

Pensionarii săraci devin”dependenți” și primesc 200-400 lei pe lună
Ministrul muncii, familiei și egalității de șanse, Paul Păcuraru, a declarat, sâmbătă, la Galați, că pensionarii cu venituri mici ar putea beneficia de o alocație de dependență, cuprinsă între 200 și 400 de lei. Aceasta ar putea intra în vigoare de anul viitor. Proiectul alocației de dependență va fi înaintat Guvernului în cursul acestei luni. "Alocația de dependență, în sumă fixă, se va acorda persoanelor care au venituri sub un anumit plafon", a afirmat ministrul Paul Păcuraru. Acesta a explicat că plafonul convenit este venitul unei familii de pensionari, situat sub pensia medie pe economie. "Acum, plafonul este 350 de lei", a declarat oficialul guvernamental.

Conform aceleiași surse, dacă ar adopta acest proiect legislativ, România ar fi a cincea țară din Uniunea Europeană care ar introduce alocația de dependență, după Germania, Luxemburg, Danemarca și Franța.