Linia Fierbinte

„Regele spamului” arestat in SUA fara a putea fi eliberat pe cautiune

Prima persoana din SUA acuzata, în baza directivei CAN-SPAM, de trimitere de mesaje publicitare nesolicitate prin email (spam) a fost trimisa în judecata de catre un tribunal federal, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv în reducerea volumului de spam de pe internet, relateaza Reuters. „Este o zi mare pentru internet”, a declarat vicepresedintele departamentului de tehnologie al companiei de securitate pe internet IronPort Systems, Patrick Peterson. „Cei care au contribuit la arestarea sa sunt niste eroi”, a spus el.

Robert Alan Soloway, în vârsta de 27 de ani, a fost arestat miercuri, fara posibilitatea de eliberare pe cautiune, dupa prima sa înfatisare la biroul din Seattle al tribunalului federal. Asupra sa au fost puse 35 de capete de acuzare, printre care se numara cele de frauda cu mijloace electronice de plata, frauda prin posta electronica si conventionala, furt de identitate cu circumstante agravante si spalare de bani. El urmeaza sa fie audiat luni.

„Cancerul internetului”

Robert Alan Soloway a fost numit „Regele spam-ului”; de catre procurorii federali, pentru ca a trimis sute de milioane de mesaje nedorite, folosindu-se de retele în care a patruns fara a avea permisiunea administratorilor. „Spamul este un cancer al internetului, iar Roberz Soloway este unul dintre cei care au ajutat la raspandirea lui”, a declarat procurorul federal al statului Washington, Jeffrey C. Sullivan.
Conform documentelor de acuzare, Soloway a operat compania Newport Internet Marketing Corp, care vindea, la preturi între 196 de dolari si 495 de dolari, un serviciu online de raspândire de mesaje electronice pentru promovarea produselor. Mesajele trimise de el erau ilegale, deoarece erau expediate în volum mare si aveau subiecte care pacaleau filtrele sistemelor de securitate email. Soloway folosea calculatoare infectate cu programe software care trimiteau spam fara stirea utilizatorilor.
Mai mult, Soloway refuza sa returneze banii clientilor nemultumiti de produsele cumparate prin email. El îi ameninta pe acestia ca vor trebui sa plateasca costuri suplimentare, dupa cum se arata în documentele care îl pun sub acuzare.

Legea CAN-SPAM

Legea CAN-SPAM a fost adoptata în SUA în 2003 si îi obliga pe cei care trimit mesaje publicitare prin e-mail sa obtina în prealabil permisiunea destinatarului. Dupa adoptarea legii, volumul de spam de pe internet a crescut, vârful înregistrându-se în iulie 2004, când s-a calculat ca spamul a reprezentat 94,5 din traficul de email la nivel mondial. în aprilie 2007, spamul a reprezentat 76,1% din traficul global de email, potrivit companiei de securitate MessageLabs.
„E posibil ca, dupa arestarea lui Soloway, utilizatorii de internet sa nu observe scaderi semnificative ale numarului de mesaje spam primite, din cauza ca pe internet mai activeaza si alti spammeri, unii chiar mai mari decât el. Dar cazul Soloway ar putea avea efect pe termen lung. Punerea sub acuzare a lui Soloway trimite un mesaj limpede celorlalti spammeri din Statele Unite. Autoritatile federale sunt în mod vizibil mai active în combaterea fenomenului spam”, a declarat Patrick Peterson.