Stiinta

„Reporteri fără frontiere” revoltați că Microsoft spionează navigatorii pe Net

Organizația „Reporteri fără frontiere” și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu informațiile apărute într-un articol din revista "The New Scientist". Potrivit acestora, un laborator Microsoft din China dezvoltă un software care poate determina profilul utilizatorilor de internet.

Revista britanică"The New Scientist" a publicat, în urmă cu două săptămâni, un articol despre un software Microsoft capabil să determine vârsta, sexul și originea geografică a utlizatorilor de internet prin analiza obiceiurilor de navigare ale acestora. Revista a prezentat un studiu intitulat"Demographic prediction based on users’s browsing behaviour" (Predicții demografice bazate pe comportamentul de navigare), publicat de cercetătorii de la un laborator Microsoft din Beijing.


Miza pare a fi publicitatea, dar softul permite și arestarea subversivilor

„Reporteri fără frontiere” spune că cercetarea urmărește să determine mai bine comportamentul consumatorilor pentru a putea face o publicitate mai targetată."Tehnologia la care lucrează Microsoft îi va permite companiei să adune informații despre utlizatorii de internet fără ca aceștia să știe acest lucru", se arată într-un comunicat Reporteri fără frontiere."Aceste tehnologii ar putea duce la crearea unor programe care să identifice persoanele’subversive’. Chiar dacă nu aceasta este intenția Microsoft, este de neacceptat ca această cercetare să se desfășoare într-o țară precum China, în care 50 de persoane sunt, în prezent, închise din cauza lucrurilor pe care le-au postat pe internet", mai menționează comunicatul.

"Giganți ai internetului precum Yahoo, Google și Microsoft adună deja o cantitate imensă de informație despre utilizatori. Acest lucru constituie deja o problemă în țările democrate. Acumularea unor astfel de informații provoacă și mai multe probleme într-o țară precum China, unde nu există niciun respect pentru viețile private ale utilizatorilor. Trebuie să ne asigurăm că tehnologiile dezvoltate de aceste companii nu ajută regimurile politice represive să țină și mai mult populația sub supraveghere", se mai arată în comunicatul Reporteri fără frontiere.

Reporteri fără frontiere este o organizație internațională care a fost fondată în 1985 și care luptă pentru respectarea drepturilor la liberă exprimare.

Microsoft este cea mai mare companie de software din lume cu un număr de 76.000 de angajați în 102 țări. Compania a avut în 2006 un venit de 44,3 de miliarde de dolari.

(N.I.)

Mobile banking are puțini utilizatori fiindcă este perceput ca un moft

Serviciile de mobile banking sunt folosite de 400.000 din cei aproape 240 de milioane de utilizatori de telefoane mobile din Statele Unite, pentru că ideea de a folosi celularul pentru plata facturilor și verificarea soldului bancar este percepută ca un moft"un pic inutil", informează PC World.

Marea majoritate a utilizatorilor sunt clienții a 15 din cele 18.000 de bănci americane, a declarat joi un expert al companiei de analiză Tower Group, citat de PC World."Piața serviciilor de operațiuni bancare prin intermediul telefonului mobil în SUA este modestă, dar are un mare potențial de creștere", a afirmat analistul Bob Egan, din cadrul Tower Group.

Băncile trebuie să realizeze parteneriate cu operatorii de telefonie mobilă pentru a putea impulsiona creșterea în acest sector, a mai spus el.

Conform analizei realizate de Tower Group, în Statele Unite ale Americii sunt peste 18.000 de bănci și numai șase mari operatori de telefonie mobilă, în vreme ce în Europa sunt circa 7000 de bănci și 147 de operatori de telefonie mobilă.

(Newsin)


Automobilul cu aer comprimat consuma 1 dolar la suta de kilometri

Un producător indian de automobile vrea să lanseze la anul, în India, primul automobil de serie propulsat de aer comprimat, model din care ar vrea să producă la anul 6.000 de unități, relatează agenția chineză de știri Xinhua. Proiectul mașinii CityCar este dezvoltat de Guy Negre, fost inginer la Formula 1, iar automobilul va folosi aerul comprimat pentru a împinge pistoanele motorului. Viteza maximă a mașinii va fi de 110 kmh, iar autonomia de 200 kilometri. Prețul mașinii ar putea fi de aproape 13.000 dolari. Pentru a fi utilizat, automobilul trebuie alimentat cu aer comprimat de la benzinăriile care au o stație de compresie. Un"plin" ar trebui să coste echivalentul a doi dolari, mai notează Xinhua, care adaugă că în lipsa unei benzinării cu aparat de compresie, mașina poate fi legată la rețeaua electrică, iar rezervorul se va umple în patru ore, datorită unui compresor încorporat la construcția mașinii. Indienii spun că mașina are ceva emisii poluante, datorită combustibililor fosili arși în timpul utilizării compresorului, însă aceste emisii sunt net inferioare celor ale unor automobile pe benzină. Automobilul va avea o greutate redusă, fiind construit din bucăți de fibră de sticlă lipite între ele. Mașina nu ar putea circula niciodată în SUA, din cauză că nu ar trece de testele de impact la care e supus orice model comercializat acolo. Guy Negre susține că a semnat o înțelegere pentru a duce automobilul în alte 12 țări, printre care Germania, Israel și Africa de Sud.Indienii lucrează deja la o versiune hibridă care folosește un compresor încorporat ce utilizează benzină pentru a umple rezervorul cu aer comprimat.

(N.I.)