Actualitate

Sinescu candideaza la Senatul UMF „Carol Davila” cu un dosar dubios

S-a declansat razboiul pentru ocuparea posturilor de conducere a Universitatii de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti. Printre candidatii la Senat se numara si profesorul Ioanel Sinescu, in conditiile in care cariera sa universitara se bazeaza pe o lucrare care nu poate fi gasita in biblioteca. Activitatea stiintifica a acestuia a fost pusa sub semnul intrebarii in mai multe rânduri. Mai intâi a fost implicat in cazul fostului ministru al sanatatii Mircea Beuran, in anul 2003. La lucrarea acuzata de plagiat, „Ghidul medicului de garda”, care era de fapt o traducere dupa un ghid medical international, a colaborat si Ioanel Sinescu la partea de urologie. Aceasta colaborare i-a adus sanctiuni administrative – suspendarea pe o perioada de doi ani a dreptului de inscriere in concurs pentru ocuparea unei functii de conducere, indrumare si control in invatamânt.

In dosarul cu care candideaza pentru rectoratul UMF, profesorul Sinescu a evitat sa aminteasca atat de aceasta colaborare, cat si de sanctiunile suferite. A doua culpa morala reprosata profesorului Sinescu este ca ar fi copiat fragmente si grafice dintr-un tratat american in lucrarea „Urologie clinica”, aparuta la editura Amaltea, in 1998. Profitand de scaparile legii romanesti a dreptului de autor, Sinescu a sustinut ca informatiile stiintifice pe care le-a preluat sunt general valabile, iar graficele nu au fost facute de el, ci de o… arhitecta. Un coleg de la Fundeni, unde lucreaza chirurgul, a condus Comisia de etica a UMF „Carol Davila” care a analizat „copiuta”. Universitate de varf, care pretinde ca vrea sa se afirme in topul institutiilor de invatamant din lume, „Carol Davila” si-a insusit aceasta concluzie.

Avansare in baza unei carti care nu exista la BN
In dosarul pentru titlul de profesor universitar al medicului Ionel Sinescu, pe langa „Urologie clinica” si cateva articole stiintifice, cu prea putine citari internationale, mai figureaza o alta lucrare, „Patologie urologica” (editura Amaltea, 1997). Aceasta piesa de baza in ascensiunea lui Sinescu ridica si mai multe semne de intrebare. Nici conducerea UMF „Carol Davila” si nici reprezentantii Ministerului Educatiei nu au reusit sa ne comunice codul ISBN al acestei lucrari. Se pare ca nici autorul acesteia, profesorul Sinescu, nu stie care este acest cod, pentru ca lucrarea este una dintre putinele din CV-ul sau la care nu a specificat codul ISBN. Inexistenta acestuia nu permite identificarea cartii in biblioteca. Colegii care ar dori sa consulte lucrarea si eventual sa conteste datele prezentate sau sa verifice daca nu cumva sunt „copiute” nu au cum sa gaseasca un volum fara ISBN. O carte fara ISBN poate fi modificata oricand, lucru care nu s-ar putea daca volumul ar fi fost arhivat la Biblioteca Nationala. Desi au luat cunostinta despre aceste lucruri, institutiile care au datoria sa verifice lucrarile din dosar, ministerul si universitatea, nu au facut-o. Reprezentantii Bibliotecii Nationale a Romaniei ne-au declarat ca aceasta nu figureaza printre lucrarile prezente in cataloagele bibliotecii. Nici macar editura Amaltea, la care a aparut lucrarea, nu mai gaseste niciun exemplar din aceasta.

Ministerul se bazeaza pe arhiva Bibliotecii Nationale
Daca lucrarea nu exista sau nu are ISBN, se pune in discutie promovarea pe baza acesteia. „Multe universitati, dupa ce au primit dosarul de la Ministerul Educatiei, pastreaza documentele de tip fise, procese-verbale sau referate, iar articolele, cartile, jurnalele se returneaza autorului”, a explicat Remus Pricopie, secretar de stat pentru invatamant superior in Ministerul Educatiei. Cu alte cuvinte, in cazul in care o carte nu are cod ISBN, cum este cazul lucrarii „Patologie urologica”, autorul ar putea s-o extraga din dosar si rescrie intre timp, fara niciun fel de problema. Conducerea UMF nu pare preocupata de aceasta posibilitate, sustinand ca a doua lucrare din dosarul de concurs al profesorului Sinescu poate fi considerata „Patologie chirurgicala pentru admitere in rezidentiat”. In acest manual, scris sub redactia prof. Nicolae Angelescu, prof. Sinescu a colaborat pe partea de urologie, dar nu apare ca autor pe coperta. Numai ca, din informatiile pe care le detinem, in acea perioada, candidatilor li se cerea ca in toate lucrarile din dosarul de avansare sa figureze pe coperta ca autor, coautor sau editor.

Atat universitatea, cat si Ministerul Educatiei ar trebui sa fie interesate in lamurirea neclaritatilor din dosarul unui cadru didactic reprezentativ, dar nu au facut nimic in acest sens. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca din dosarele din perioada cand dr. Ionel Sinescu a devenit profesor universitar se arhivau numai procesele-verbale si fisa candidatului, cartile si articolele returnandu-se universitatilor. Reprezentantii UMF „Carol Davila”, pana in momentul de fata, nu au reusit sa faca lumina in acest caz.