Politica

Sondaj comandat de Guvern: Poporul vrea sa-si aleaga si premierul

Mai mult de jumatate dintre români ar dori ca primul-ministru sa fie ales direct de catre cetateni, si nu desemnat de presedinte, iar parlamentarii sa fie selectati prin vot uninominal, numarul actual de parlamentari fiind considerat în acelasi timp prea mare de catre majoritatea electorilor.

întrebati cum ar trebui sa se desfasoare alegerile în cadrul institutiilor publice centrale, 88% dintre români considera ca votul direct acordat de catre cetateni este cea mai potrivita metoda electiva în privinta presedintelui, iar 60% l-ar dori ales pe primul-ministru direct de catre cetateni. Un numar reprezentând 18% dintre respondenti considera ca ar fi mai bine ca premierul sa fie numit tot de catre presedinte, iar 14% opineaza spre alegere în urma unui vot în Parlament.

Electorii vor vot uninominal
Parlamentarii ar trebui sa fie alesi prin vot uninominal, în opinia a 62% dintre români, în timp ce 27% considera ca ar trebui alesi ca pâna în prezent, pe liste de partid. în privinta Presedintiei, principalele atributii precizate de catre populatie sunt conducerea tarii (15%) si reprezentarea externa a statului (11%). Guvernul, în opinia respondentilor, ar trebui în primul rând sa conduca tara (12%) si sa formuleze sau sa propuna legi (9%). Parlamentul are ca principala atributie activitatea legislativa, adoptarea de legi, atributie mentionata de 36% dintre cei intervievati. în privinta structurii Parlamentului, uni sau bicameral, parerile se distribuie de o maniera relativ echilibrata, 35% opinând spre un Parlament unicameral, în timp ce 32% ar considera un parlament bicameral ca fiind mai potrivit. Numai 7% considera, metaforic vorbind, ca e mai bine ca Parlamentul „sa nu aiba nici o camera”.

Motivatia optiunii spre una sau alta din variante tine în special de cheltuielile prea mari si numarul mare de parlamentari, pentru cei care opteaza spre un Parlament unicameral sau spre o mai mare diversitate de idei, în cazul celor care opteaza spre un Parlament bicameral. Concluziile rezulta dintr-un studiu privind mecanismele de generare si formele de manifestare a culturii civice în România, realizat de Institutul Metro Media Transilvania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale (n.r.- structura ce apartine Executivului), în perioada 2-20 decembrie 2007.