Economie

Taranii care intretin bine „balariile” vor primi subventii dupa aderare

Din 2007, taranii nu vor mai fi obligati sa mai munceasca terenurile agricole pentru a primi subventii, ci va fi suficient sa le asigure conditiile de protectie a mediului. Astfel, nu vor mai putea cosi iarba oricand, iar araturile timpurii vor fi interzise.

Data integrarii in UE va aduce o serie de reguli stricte de protectie a mediului pe care agricultorii romani vor fi obligati sa le respecte. Altfel, nu vor primi subventii comunitare. Partea buna e ca cerintele nu sunt mari, astfel ca vor putea solicita subventii pentru terenurile pe care le detin chiar si taranii care nu le lucreaza. Astfel, prin simpla respectare a conditiilor de mediu, romanii care poseda terenuri au asigurat dreptul la finantare de la UE, fara sa faca absolut nimic.”Prin toate aceste prevederi, care sunt în conformitate cu directivele UE, se încearca protejarea si conservarea ecosistemelor naturale si implicit a biodiversitatii”, ne-a declarat Dumitru Cosmescu, director general in Ministerul Agriculturii.

Tot de la data aderarii, crescatorii de animale vor respecta noi reguli de ecarisare. Ei vor fi obligati sa stropeasca animalele moarte cu un dezinfectant înainte de a le îngropa, iar groapa trebuie sa aiba cel putin un metru. Potrivit proiectului, locul de îngropare va fi situat la cel putin 500 de metri de vatra localitatii si la cel putin 250 de metri de fântâni, foraje sau izvoare din care se extrage apa potabila pentru oameni si animale.

Cum sa primesti bani de la UE daca detii teren agricol:
Prin „Proiectul de bune practici agricole in ferme”, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, fermierii romani, care vor, totusi, sa mai faca si agricultura, vor trebui sa se alinieze europenilor si sa respecte norme care par cel putin amuzante intr-o lume atat de traditionala precum cea a satului romanesc:
-Solul trebuie sa fie permanent acoperit cu vegetatie diferita, care sa-i asigure regenerarea si refacerea;
-Fermierii trebuie sa evite folosirea masinilor agricole agresive (freze, grape, cultivatoare) pentru afânarea si maruntirea solului, care pot ucide organismele din sol
-Fermierilor le este interzis sa-si instaleze alarme pe cositori ;
-Agricultorii nu vor mai avea voie sa efectueze araturile timpurii (iarna – vara) pe solul prea umed, întrucât acestea conduc la „compactare” si afecteaza modul de viata al organismelor care traiesc în sol;
-Nici cositul ierbii nu va mai fii ce a fost: vor trebui lasate, prin rotatie, suprafete necosite pe pajisti si fânete. Totodata, nu mai este voie sa se coseasca iarba pana in luna iulie, deoarece trebuie protejata fauna din preajma zonelor rutiere, a santurilor si canalelor;
-Taranii romani vor deveni „experti” si in studierea imaginilor grafice computerizate. Ei vor fi obligati sa întreprinda actiuni de supraveghere si urmarire a evolutiei, a starii vegetatiei lemnoase din zona de câmpie, la intervale de doi, trei ani, cu ajutorul imaginilor aeriene.