Dezvaluiri

UDMR Covasna, pe Drumuri si Poduri

Afaceristii din UDMR s-au gândit ca a venit timpul sa mai ciupeasca ceva din patrimoniul public si sa-l treaca, printr-o privatizare frauduloasa, in zestrea vreunui om de afaceri cu carnet de uniune. SC Drumuri si Poduri este programata sa treaca din proprietatea publica in cea privata. Si poate ca acesta „privatizare” ar fi avut loc departe de ochii lumii daca Sindicatul si doi directori de la Drumuri si poduri nu ar fi facut numeroase sesizari pentru a stopa acest jaf practicat de ani buni de udemeristii in aceasta zona. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) cât si prefectul judetului Covasna incearca sa aplaneze situatia, luându-le apararea celor incriminati.

Sindicatele acuza incompatibilitati si ilegalitati

Sindicatul si Asociatia Drumarilor covasneni a adresat o sesizare conducerii Consiliului Judetean Covasna prin care aduce acuzatii grave „oligarhiei” din jurul Societatii Judetene de Drumuri si Poduri si cere verificarea abuzurilor si ilegalitatilor pe care le-ar fi comis persoanele aflate la cârma institutiei. Printre altele, directorul general al societatii Kicsi Jozsef si patru membri ai Consiliului de administratie sunt acuzati ca s-ar afla in situatie de incompatibilitate si conflict de interese, fiind actionari directi sau indirecti la firme concurente. De asemenea, cazul domnului Nagy Ludovic, care este presedintele AGA si membru al Consiliului de administratie, este catalogat de reclamanti pe cât de „grosolan” pe atât de „tragi-comic”, deoarece, in aceasta dubla ipostaza persoana in cauza a fost nevoita „sa se autoexamineze, sa se declare admisa, sa-si traseze sarcini, sa se verifice, sa se premieze si eventual sa se sanctioneze”, fiind remunerata in tot acest timp cu doua indemnizatii consistente. Reclamatia este semnata si de doi directori ai institutiei, Virgil Braescu si Varga Francisc, care au cerut, alaturi de sindicat, verificarea incompatibilitatilor, a declaratiilor de interese date pe proprie raspundere si pedepsirea celor care s-au facut vinovati de incalcarea legii. Reclamatia vine in contextul iminentei privatizari a Societatii de Drumui si Poduri Covasna, motiv pentru care semnatarii au cerut oprirea oricarui demers de evaluare, divizare si diminuare a patrimoniului, sustinând ca „grupul de oligarhi locali” urmareste o „privatizare trucata”.

Acuzatii se disculpa
Directorul societatii de Drumuri si poduri Covasna, Kicsi Jozsef sustine ca invinuirile aduse in cazul sau nu sunt reale si considera ca si acuzatiile la adresa celorlalte persoane incriminate sunt niste minciuni. Acesta a mai adaugat ca, dupa parerea sa, sindicatul este manipulat de directorii Virgil Braescu si Varga Francisc, si sustine ca cei 146 de angajati ai societatii nu au motive sa se teama ca isi vor pierde locurile de munca dupa privatizare, dimpotriva, li s-a promis o majorare salariala de 23%. Cu toate acestea recunoaste ca e actionar majoritar la o firma de imbuteliat ape minerale, SC Favorit SRL, insa spune ca firma nu are absolut nimic de-a face cu SC Drumuri si Poduri. Totusi la insistenta noastra isi „aduce aminte” ca aceasta societate este actionar, cu 50%, in SC TRO-FA SA, firma care are si in prezent contracte comerciale cu SC Drumuri si Poduri SA Covasna. Interesant ca desi a fost pus in fata evidentei, Kicsi Jozsef continua sa sustina faptul ca nu are o problema de incombatibilitate.

Un alt acuzat, in persoana lui Tarton Laszlo, considera ca acuzatiile aduse sunt doar minciuni. Acesta recunoaste cu nonsalanta ca este angajat, cu jumatate de norma, la o firma concurenta, pentru care in toamna anului trecut a inchiriat doua utilaje pentru a reface drumul judetean din comuna Arcus, acolo unde era si consilier local din partea UDMR. Interesant este faptul ca suma de 90 de milioane de lei vechi, datorata celor de la Drumuri si Poduri pentru inchiriere, a fost platita doar zilele acestea, dupa izbucnirea scandalului.

Presedintele CJ si prefectul se implica in aplanarea conflictului
Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos a declarat ca le va cere celor acuzati sa-si formuleze oficial punctul de vedere in termen de 48 de ore si a numit o comisie de consilieri pentru a face investigatii in acest caz. Pâna la clarificarea situatiei, Consiliul Judetean a amânat orice decizie legata de privatizarea acestei societati aflate in subordinea sa.

La rândul sau prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin incearca sa medieze conflictul iscat intre sindicatul si conducerea Societatii de Drumuri si Poduri. Prefectul Gyorgy Ervin a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca a primit o petitie din partea sindicatului care acuza ilegalitati comise de directorul general si patru membri ai Consiliului de administratie. Gyorgy Ervin e de parere ca multe dintre acuzatiile aduse nu „stau in picioare” si crede ca din toata povestea va iesi un „balamuc mare”. Prefectul sustine, asemenea conducerii Consiliului Judetean Covasna, necesitatea privatizarii acestei societati, aratând ca in starea actuala nu are nici o sansa de supravietuire. In opinia sa, societatea are nevoie de un investitor serios si un management performant.