Economie

Vom avea o noua centrala nucleara pâna in 2020. Amplasamentul este inca necunoscut

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va realiza in acest an studiul pentru amplasamentul noii centrale nucleare, proiect care va fi finalizat in 2020. Seful Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, a precizat ca nu se poate face inca o estimare privind valoarea investitiilor pe care le presupune constructia unei noi centrale nucleare. „Asa cum am mai anuntat, vom construi o noua centrala nucleara, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi început anul acesta. Cel mai probabil, noua centrala va fi gata în jurul anului 2020”, a declarat Sandulescu, citat de agentia NewsIn. Acesta a subliniat ca este posibil sa nu mai fie utilizata aceeasi tehnologie ca pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.
Reprezentantul MEF a aratat ca la noua centrala vor fi utilizate reactoare de ultima generatie, renuntandu-se la tehnogia canadiana tip CANDU.

Proiectul privind constructia unei noi centrale nucleare este sustinut in contextul in care Romania trebuie sa utilizeze din ce în ce mai mult resursele de energie nucleare si hidrologice. Potrivit unor studii realizate in 1980, exista posibilitatea construirii unei centrale nucleare in zona Fagarasului sau cea a râului Siret, locatii preferate de specialisti din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei.